Assad noemt Syrisch conflict ‘zuivering van de staat’

© AFP

Bashar al-Assad, president van Syrië, spoort zijn bevolking aan om actief deel te nemen aan de strijd, die slachtoffers blijft maken.

Bashar al-Assad voorspelt dat de oorlog die in zijn land woedt, nog wel even kan aanhouden. Hij roept de bevolking dan ook op om de wapens op te nemen tegen de rebellen. “Een echte nationalist loopt niet weg”, zegt hij in een interview dat integraal wordt uitgezonden op de regeringsgezinde Syrische tv-zender Al-Dunja.

Bomauto bij begrafenis: 27 doden

Een bomauto maakte dinsdagnacht 27 doden in Jaramana, ten zuidoosten van de hoofdstad Damascus. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen werkt. De bomauto reed in op een begrafenisstoet van twee aanhangers van het regime.

In Zamalka, ten oosten van Damascus, zijn mannen en vrouwen gedood. Het Syrische staatspersbureau Sana maakt gewag van “terroristen” die de lijken in een moskee zouden hebben gelegd. Daar zouden ze ook bommen hebben geplaatst. Nog altijd volgens Sana zouden de “terroristen” de moskee willen doen ontploffen om het leger ervan te beschuldigen een slachtpartij te begaan. Deze informatie kan niet geverifieerd worden uit onafhankelijke bron.

François Hollande wil Syrische oppositie erkennen

Frans president François Hollande (PS) sprak zich maandag uit voor een mogelijke erkenning van een tijdelijke regering van een nieuw Syrië. Dat schrijft onze Franse zustersite L’Express. Tijdens een conferentie van de Franse ambassadeurs in Parijs riep Hollande de Syrische oppositie op om “een tijdelijke regering te vormen die inclusief en representatief is en die de legitieme vertegenwoordiging zou kunnen worden van het nieuwe Syrië”. Deze boodschap komt er na herhaaldelijke kritiek van de UMP op het gebrek aan actie van Hollande in het Syrische dossier.

Hollande roept alvast de Syrische Nationale Raad (SNR), de grootste oppositiegroep, op om een “brede verzameling van alle oppositiekrachten bijeen te brengen”. Hij ontving de groepering midden augustus in Parijs, de thuisbasis van de Raad.

Maar met het vertrek van woordvoerster Bassma Kodmani verliest de SNR wat van haar legitimiteit. Kodmani betreurt dat de oppositiegroep de “rechtmatige verwachtingen van revolutionairen” in Syrië niet heeft ingelost.

Breuklijnen in Westerse houding tegenover Syrië

Amerikaanse ambtenaren oordelen dat de Franse boodschap veel te vroeg komt, bericht de Engelse krant The Guardian. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zich gedistantieerd van de SNR. Ze proberen meer banden aan te halen met groeperingen die zich in Syrië zelf bevinden. (LR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content