De Syrische dictator Bashar al-Assad heeft een
amnestie aangekondigd, waarvan duizenden gevangenen kunnen profiteren. Volgens het staatspersbureau Sana zullen zo onder meer alle doodstraffen in levenslange celstraffen omgezet worden.

Ook zouden de terminaal zieke gevangenen en de meeste gevangenen, die ouder dan 70 jaar zijn, vrijkomen. De amnestie geldt voor alle misdaden, die voor 16 april 2013 gepleegd werden, maar omvat ook enkele uitzonderingen.

"Syriërs die lid werden van terroristische organisaties, zullen een kwart van hun straf uitzitten", verduidelijkt het decreet van Assad nog. Dat decreet zal niet gelden voor gevangenen die veroordeeld zijn voor namaak, drugsgebruik en voor Syriërs die legerdienst weigerden.

Nationale cohesie

Daarentegen krijgen Syriërs die wapens in hun bezit hebben en die binnen de dertig dagen aan de autoriteiten overmaken, net als deserteurs uit het leger, amnestie. Syriërs die door het gerecht gezocht worden in eigen land of in het buitenland, kunnen geen aanspraak maken op de amnestie, tenzij ze zichzelf binnen een tot drie maanden aangeven.

Volgens de Syrische minister van Justitie Najem al-Ahmed moet de amnestie sociale verzoening en nationale cohesie bewerkstelligen. "Een aantal misdaden, gelieerd aan het terrorisme, spionage en verraad", maken geen deel uit van de amnestie. Het regime duidt de oppositie en Syrische rebellen aan als 'terroristen'. (Belga/AVE)

De Syrische dictator Bashar al-Assad heeft een amnestie aangekondigd, waarvan duizenden gevangenen kunnen profiteren. Volgens het staatspersbureau Sana zullen zo onder meer alle doodstraffen in levenslange celstraffen omgezet worden. Ook zouden de terminaal zieke gevangenen en de meeste gevangenen, die ouder dan 70 jaar zijn, vrijkomen. De amnestie geldt voor alle misdaden, die voor 16 april 2013 gepleegd werden, maar omvat ook enkele uitzonderingen. "Syriërs die lid werden van terroristische organisaties, zullen een kwart van hun straf uitzitten", verduidelijkt het decreet van Assad nog. Dat decreet zal niet gelden voor gevangenen die veroordeeld zijn voor namaak, drugsgebruik en voor Syriërs die legerdienst weigerden. Nationale cohesieDaarentegen krijgen Syriërs die wapens in hun bezit hebben en die binnen de dertig dagen aan de autoriteiten overmaken, net als deserteurs uit het leger, amnestie. Syriërs die door het gerecht gezocht worden in eigen land of in het buitenland, kunnen geen aanspraak maken op de amnestie, tenzij ze zichzelf binnen een tot drie maanden aangeven. Volgens de Syrische minister van Justitie Najem al-Ahmed moet de amnestie sociale verzoening en nationale cohesie bewerkstelligen. "Een aantal misdaden, gelieerd aan het terrorisme, spionage en verraad", maken geen deel uit van de amnestie. Het regime duidt de oppositie en Syrische rebellen aan als 'terroristen'. (Belga/AVE)