‘Assad is verantwoordelijk voor 80 procent van de doden in Syrië, IS voor 10’

De syrische president Bashar al-Assad © REUTERS

De Franse krant Le Monde ging op zoek naar het antwoord op de vraag wie verantwoordelijk is voor de meeste slachtoffers in Syrië: terreurgroep IS of het regime van president Bashar al-Assad?

De Syrische burgeroorlog heeft gedurende vier jaar aan meer dan 240.000 inwoners het leven gekost en miljoenen anderen ontheemd. De Franse krant Le Monde ging op zoek naar het antwoord op de vraag wie er eigenlijk de meeste slachtoffers maakte: terreurgroep IS of het regime van de Syrische president Bashar al-Assad? Het blijkt dat de gruwelen van terreurgroep IS de verantwoordelijkheid van het regime van Bashar al-Assad overschaduwen.

80 procent van slachtoffers door regerinstroepen

Ze zijn dan wel niet volledig, maar alle bronnen die de slachtoffers van het conflict identificeren tonen aan dat IS beduidend minder slachtoffers gemaakt heeft dan krachten die trouw zijn aan het regime.

Het Syrische Netwerk voor Mensenrechten (SNM) schat dat tussen augustus 2014 en augustus 2015 80 procent van de slachtoffers gedood werd door regeringstroepen (het leger, lokale milities en sjiietische milities die banden hebben met het regime). Terreurgroep IS was verantwoordelijk voor 10 procent van de slachtoffers.

De cijfers van het Violations Documentation Center in Syria (VDC) onthullen vergelijkbare cijfers: van augustus 2014 tot mei 2015 was IS verantwoordelijk voor 7,4 procent van de doden die de organisatie optekende.

De invloed van beide machten wordt uiteraard niet gedefinieerd door het aantal doden waar ze verantwoordelijk voor zijn. Door grote delen van Syrië in te nemen, heeft IS bijgedragen aan het onthemen van ontelbare Syriërs. Maar die cijfers volstaan om eraan te herinneren dat een samenwerking met Bashar al-Assad geen oplossing is tegen het geweld in Syrië, zo besluit Le Monde. (NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content