Assad bezoekt frontlinie op oudejaarsavond

01/01/15 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:03

De Syrische president Bashar al-Assad heeft oudejaarsavond doorgebracht met zijn troepen aan het front. Beelden van het bezoek werden op sociale media en de Syrische staatstelevisie verspreid.

Assad bezoekt frontlinie op oudejaarsavond

© Reuters

Op de Facebook- en Twitter-pagina's van de Syrische president Bashar al-Assad zijn foto's geplaatst waarop te zien is hoe hij een bezoek brengt aan enkele soldaten. Volgens de bijschriften zouden de beelden op oudejaarsavond genomen zijn in de hoofdstad Damascus, waar het Syrische leger slag levert met de rebellen.

"In de aanloop naar het nieuwe jaar bevindt president Assad zich in Jobar, met de soldaten en officieren van het leger", luidt het. Jobar is een wijk in het oosten van Damascus, waar woensdag nog 25 militairen en pro-Assad-strijders om het leven kwamen.

'Graag bij jullie'

Jobar werd in de zomer van 2013 door de rebellen ingenomen en is van strategisch belang. Als de tegenstanders van het regime door de verdedigingslinies van het leger zouden kunnen breken, kunnen ze toegang verkrijgen tot het hart van de hoofdstad.

Assad bezoekt frontlinie op oudejaarsavond

© Reuters

'Op oudejaarsavond komen families samen, maar jullie besloten hier te zijn om jullie land te verdedigen', vertelde Assad de troepen terwijl in de achtergrond geweerschoten te horen waren, zo bericht Associated Press. 'Ik ben graag bij jullie voor deze gelegenheid.'

Assad verschijnt sinds het uitbreken van de crisis in 2011 nog zelden in het openbaar. De laatste keer dat hij de frontlinie bezocht was 1 augustus 2013. Toen ging hij naar het voormalige oppositiebastion Daraya, buiten Damascus.

200.000 doden

Intussen laat het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten weten dat volgens zijn tellingen in 2014 76.000 mensen om het leven gekomen zijn tijdens het conflict dat al sinds 2011 woedt. 33.278 dodelijke slachtoffers waren burgers.

Wat begon met protesten tegen de vier decennialange heerschappij van de familie Assad, evolueerde tot een burgeroorlog die ondertussen een vierde jaar is ingegaan. Activisten schatten het totale aantal slachtoffers op zo'n 200.000. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners