Terwijl de spanningen tussen Turkije en Syrië verder oplopen heeft de Syrische president Bashar al-Assad gereageerd op het neerhalen van het Turkse gevechtsvliegtuig vorige maand. Dat meldt de BBC. "We willen niet dat dit voorval een open conflict veroorzaakt tussen de twee landen", verklaarde hij aan de Turkse krant Cumhuriyet.

'Fout van de piloot' "Ik meen het voor 100% wanneer ik zeg 'Hadden we het vliegtuig maar niet neergehaald'", zei Assad in het interview. Met die woorden lijkt hij de spanningen tussen zijn land en Turkije te willen doen afnemen. Hij liet ook weten dat Syrië zijn militaire aanwezigheid aan de grens met zijn buurland niet zal opdrijven, "ongeacht de acties van de Turkse premier Erdogan."

"We willen geloven dat de Turkse piloot zich vergist heeft en we willen dit voorval zien als een geïsoleerd incident, dat we niet moeten overdrijven", voegde Assad eraan toe. De herkomst van het vliegtuig zou volgens de president pas na het incident duidelijk geworden zijn. Het zou ook dezelfde route gevolgd hebben als een Israëlisch vliegtuig bij een aanval in Noord-Syrië in 2007.

Vermiste piloten

Het vliegtuig belandde in de Middellandse Zee en de piloten zijn nog steeds vermist. Na het incident liepen de spanningen tussen Turkije en Syrië hoog op. De Turkse premier Erdogan omschreef het buurland Syrië onlangs nog als een "duidelijke en reële bedreiging." Turkije versterkte zijn grens met raketlanceerders en luchtafweergeschut. (GM)

Terwijl de spanningen tussen Turkije en Syrië verder oplopen heeft de Syrische president Bashar al-Assad gereageerd op het neerhalen van het Turkse gevechtsvliegtuig vorige maand. Dat meldt de BBC. "We willen niet dat dit voorval een open conflict veroorzaakt tussen de twee landen", verklaarde hij aan de Turkse krant Cumhuriyet. 'Fout van de piloot' "Ik meen het voor 100% wanneer ik zeg 'Hadden we het vliegtuig maar niet neergehaald'", zei Assad in het interview. Met die woorden lijkt hij de spanningen tussen zijn land en Turkije te willen doen afnemen. Hij liet ook weten dat Syrië zijn militaire aanwezigheid aan de grens met zijn buurland niet zal opdrijven, "ongeacht de acties van de Turkse premier Erdogan." "We willen geloven dat de Turkse piloot zich vergist heeft en we willen dit voorval zien als een geïsoleerd incident, dat we niet moeten overdrijven", voegde Assad eraan toe. De herkomst van het vliegtuig zou volgens de president pas na het incident duidelijk geworden zijn. Het zou ook dezelfde route gevolgd hebben als een Israëlisch vliegtuig bij een aanval in Noord-Syrië in 2007. Vermiste piloten Het vliegtuig belandde in de Middellandse Zee en de piloten zijn nog steeds vermist. Na het incident liepen de spanningen tussen Turkije en Syrië hoog op. De Turkse premier Erdogan omschreef het buurland Syrië onlangs nog als een "duidelijke en reële bedreiging." Turkije versterkte zijn grens met raketlanceerders en luchtafweergeschut. (GM)