Assad beschuldigt Israël van steun aan rebellen in Syrië

De Syrische president Assad beschuldigt Israël ervan dat het de rebellen in Syrië steunt. Hij ontkent dat de regeringstroepen steun krijgen uit Libanon of Iran.

Bashar al-Assad beschuldigt Israël van het steunen van de rebellen in Syrië. De Syrische president deed dit in een

gepubliceerd interview met de Argentijnse krant Clarin en het Argentijnse persagentschap Telam. Hij ontkende voorts dat de regeringstroepen gesteund worden door strijders van de Libanese Hezbollah of door Iran.

“Israel geeft op twee manieren directe steun aan de terreurgroepen”, zei Assad, “zowel door logistieke steun aan die groepen als door hen instructies te bezorgen over welke posities zij moeten aanvallen”.

Sinds het begin van dit jaar heeft Israël al driemaal bombardementen op Syrisch grondgebied uitgevoerd, met als officiële bedoeling een toevoer van wapens aan de anti-Israëlische Hezbollah te verhinderen.

Door de recente Israëlische bombardementen, en nieuwe Israëlische dreigementen, groeit internationaal de vrees over een clash tussen Syrië en Israël. Sinds de Yom Kippoeroorlog van 1973 en de Israëlische annexatie van de Golanhoogten, is de spanning tussen Damascus en Tel Aviv nooit zo hoog geweest.

Volgens de Britse krant The Times is een gebeurlijk vierde Israëlische bombardement voor Assad een rode lijn. De Syrische regering heeft haar meest geavanceerde grond-grondraketten van het type Tishreen gericht op Tel Aviv op ‘stand by’ gezet, aldus de krant.

Anderzijds blijft Tel Aviv Damascus waarschuwen, niet op Israëlische aanvallen “uit zelfverdediging” op Syrisch grondgebied te reageren. Een Syrische reactie “zou zware gevolgen hebben”, luidt het.

Israël kreeg vorige week CIA-baas John Brennan over de vloer voor een “verrassingsbezoek”. Volgens sommigen had het bezoek tot doel, een gemeenschappelijk optreden tegen Syrië af te spreken. Andere bronnen stellen dat Brennan naar Israël was afgezakt om de gemoederen te kalmeren na dagen van stoere, oorlogszuchtige taal.

Volgens de Times of Israel begint ook Rusland zich steeds meer te roeren. Zo zou Moskou twaalf oorlogsschepen hebben gestuurd om de wateren te patrouilleren nabij hun marinebasis in Tartus en om de “Russische belangen in de regio” te vrijwaren. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content