Assad bereid tot wapenstilstand in Syrië: beginnen bij Aleppo

Rebellen van het Shamiya-front lopen om snipers te ontwijken in Aleppo. © Reuters

In Syrië zal een eerste poging tot wapenstilstand ondernomen worden. Damascus heeft gezegd bereid te zijn de luchtaanvallen op Aleppo gedurende een zes weken lange testperiode te staken.

Gezant voor de Verenigde Naties in Syrië, Staffan de Mistura, heeft aangegeven dat de Syrische overheid bereid is de luchtaanvallen op Aleppo te staken. De wapenstilstand zou een eerste testperiode van zes weken beslaan.

Beginnen bij Aleppo

Sinds oktober 2014 onderhandelt de Mistura over lokale stopzettingen van het conflict, te beginnen bij Aleppo. In die stad trachten overheidstroepen een bevoorradingsroute van rebellen af te snijden. Volgens Britse omroep BBC werden enkel dinsdag al meer dan 100 soldaten en rebellen gedood toen het leger verschillende dorpen ten noorden van de stad veroverde.

Maar tijdens een recent bezoek aan het land vergaderde de VN-gezant lange tijd met president Bashar al-Assad. Die gaf aan alle luchtaanvallen en artillerie tegen Aleppo zes weken lang te willen stoppen.

Kinderen lopen met speelgoedwapens door de straten van Aleppo.
Kinderen lopen met speelgoedwapens door de straten van Aleppo.© Reuters

Een hoopvolle belofte, meent de Mistura op de BBC. Hoewel het voorlopig nog onduidelijk is wanneer de proefperiode zal ingaan. Daarom zegt de gezant zo snel mogelijk naar het land terug te zullen keren, om het staakt-het-vuren in de noordelijke stad te kunnen aankondigen.

‘Geen illusies’

Ondertussen zegt de oppositie in de Syrische Nationale Raad de overheid op daden te zullen beoordelen, niet op woorden. Maar ook de oppositiemachten worden verwacht hun beschietingen te staken.

‘Laten we eerlijk zijn’, citeert BBC de Mistura, ‘Ik maak me geen illusies, want gebaseerd op eerdere ervaringen, zal dit een moeilijk te volbrengen opdracht zijn.’

Aleppo ligt in puin.
Aleppo ligt in puin.© Reuters

Aleppo is verdeeld tussen rebellen en de overheid sinds halverwege 2012 de oorlog in de stad uitbrak. Het westen van Aleppo was onder controle van de rebellen. Maar soldaten gesteund door milities die voor Assad zijn en door strijders van het Libanese Hezbollah, hebben vooruitgang geboekt met een offensief om dat deel van de stad terug te winnen. Zo bericht de Britse omroep.

En dat offensief zou worden uitgebreid: de pro-regeringskrant al-Watan berichtte dat overheidstroepen plannen om Aleppo volledig te omsingelen. Volgens analisten op de Britse nieuwssite verkleinen die plannen de kans op een lokale wapenstilstand in de stad.

Wat met IS-militanten?

Bovendien staat niet iedereen achter het voorstel van de Mistura. De Revolutionaire Commandoraad – een alliantie van rebellen die niet tot de extremistische islamistische groepen behoren – beschuldigde volgens de BBC de VN-gezant ervan ‘partijdig’ te zijn en ‘een oneerlijke positie tegenover de revolutie van het Syrische volk’ in te nemen.

Kinderen spelen op een uitgebrande auto in Aleppo.
Kinderen spelen op een uitgebrande auto in Aleppo.© Reuters

Rebellen in de stad en oppositieactivisten zouden volgens de Britse omroep bezorgd zijn over de beloftes van de Syrische overheid: die zou misbruik kunnen maken van de lokale bestanden om de troepen ergens anders voor de strijd te mobiliseren. Daarnaast rijst bij die groepen de vraag hoe met het probleem van militanten van Islamitische Staat (IS) in de regio zal worden omgegaan. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content