Bashar al-Assad, de Syrische dictator bevestigde in een telefoongesprek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-Moon dat alle actie stegen de manifestanten die in opstand komen tegen zijn autoritair bewind, gestopt zijn.

De afgelopen week had Ban Ki-Moon er op aangedrongen dat de massa-arrestaties en beschietingen ophielden, nadat Assad de aanvallen op zijn burgers had opgedreven. Zo vielen Syrische veiligheidstroepen met tanks binnen in de stad Homs en in buitenwijken van hoofdstad Damascus en werd van op een oorlogsboot zwaar geschut ingezet tegen de bevolking in de noordelijke havenstad Latakia.

Assad negeert internationale kritiek

Het valt echter te betwijfelen of de bewering van Assad correct is: net voor het gesprek met Ban Ki-Moon had hij nog de internationale verontwaardiging van tafel geveegd. Het is echter de vraag hoe lang Assad zijn ijzeren greep op het land nog kan vasthouden. De kritiek van de internationale gemeenschap wordt steeds feller en verwacht wordt dat de druk op Assad zal opgevoerd worden.

Erdogan: 'Ook Khaddafi wilde niet luisteren'

Vandaag zit de VN samen over de fel uit de hand gelopen situatie in Syrië, waar volgens mensenrechtenorganisaties al zeker 1.800 mensen omkwamen sinds het uitbreken van de protesten. Amerika zou volgens regeringsbronnen vandaag vragen aan Assad dat hij opstapt. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vergeleek hem met Muammar Khaddafi, de dictator van Libië: ook hij wou, en wil nog steeds, niet van wijken weten en heeft geen oren naar de internationale protesten.

Diplomatieke leegloop

Ondertussen verliest Syrië een pak buitenlandse diplomaten. De VN riep al zo'n 25 internationale personeelsleden en hun families terug. Tunesië haalde haar ambassadeur weg. Eerder deze week deden ook Koeweit, Saoedi-Arabië en Bahrein dat al. Allen vinden de situatie te gevaarlijk voor hun diplomatiek personeel. (Belga/SD)

Bashar al-Assad, de Syrische dictator bevestigde in een telefoongesprek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-Moon dat alle actie stegen de manifestanten die in opstand komen tegen zijn autoritair bewind, gestopt zijn. De afgelopen week had Ban Ki-Moon er op aangedrongen dat de massa-arrestaties en beschietingen ophielden, nadat Assad de aanvallen op zijn burgers had opgedreven. Zo vielen Syrische veiligheidstroepen met tanks binnen in de stad Homs en in buitenwijken van hoofdstad Damascus en werd van op een oorlogsboot zwaar geschut ingezet tegen de bevolking in de noordelijke havenstad Latakia. Assad negeert internationale kritiek Het valt echter te betwijfelen of de bewering van Assad correct is: net voor het gesprek met Ban Ki-Moon had hij nog de internationale verontwaardiging van tafel geveegd. Het is echter de vraag hoe lang Assad zijn ijzeren greep op het land nog kan vasthouden. De kritiek van de internationale gemeenschap wordt steeds feller en verwacht wordt dat de druk op Assad zal opgevoerd worden.Erdogan: 'Ook Khaddafi wilde niet luisteren' Vandaag zit de VN samen over de fel uit de hand gelopen situatie in Syrië, waar volgens mensenrechtenorganisaties al zeker 1.800 mensen omkwamen sinds het uitbreken van de protesten. Amerika zou volgens regeringsbronnen vandaag vragen aan Assad dat hij opstapt. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vergeleek hem met Muammar Khaddafi, de dictator van Libië: ook hij wou, en wil nog steeds, niet van wijken weten en heeft geen oren naar de internationale protesten. Diplomatieke leegloop Ondertussen verliest Syrië een pak buitenlandse diplomaten. De VN riep al zo'n 25 internationale personeelsleden en hun families terug. Tunesië haalde haar ambassadeur weg. Eerder deze week deden ook Koeweit, Saoedi-Arabië en Bahrein dat al. Allen vinden de situatie te gevaarlijk voor hun diplomatiek personeel. (Belga/SD)