Dat blijkt uit een rapport van het Hoog VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR). Het aantal asielaanvragen van Syriërs is bijna verdrievoudigd (+191 procent), tot 24.800. Het land stijgt daarmee van de vijftiende naar de tweede plaats in de ranking, na Afghanistan.

Meeste asielaanvragen sinds 2003

De geïndustrialiseerde landen die vorig jaar de meeste asielaanvragen uit Syrië kregen, zijn Zweden (7.800) en Duitsland (6.200). Het UNHCR benadrukt wel dat het in de eerste plaats de buurlanden van Syrië zijn die de vluchtelingen moeten opvangen (meer dan 1,1 miljoen).

In de 44 'rijke' landen die in het rapport onderzocht worden, zijn in totaal 479.300 asielaanvragen ingediend. Dat is het hoogste aantal sinds 2003.

Grenzen openhouden

"De oorlogen zetten steeds meer mensen ertoe aan om asiel te zoeken", verklaarde Antonio Guterres, de hoge commissaris voor de vluchtelingen. "Het is dus meer dan ooit belangrijk om het internationaal recht op dat vlak te respecteren. In conflictperiodes spoor ik de landen aan om hun grenzen open te houden voor mensen die op de vlucht zijn om hun leven te redden."

België achtste

De meeste asielaanvragen werden ingediend in de Verenigde Staten, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. België staat op de achtste plaats, twee plaatsen lager dan in 2011. (Belga/TV)

Dat blijkt uit een rapport van het Hoog VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR). Het aantal asielaanvragen van Syriërs is bijna verdrievoudigd (+191 procent), tot 24.800. Het land stijgt daarmee van de vijftiende naar de tweede plaats in de ranking, na Afghanistan.Meeste asielaanvragen sinds 2003 De geïndustrialiseerde landen die vorig jaar de meeste asielaanvragen uit Syrië kregen, zijn Zweden (7.800) en Duitsland (6.200). Het UNHCR benadrukt wel dat het in de eerste plaats de buurlanden van Syrië zijn die de vluchtelingen moeten opvangen (meer dan 1,1 miljoen). In de 44 'rijke' landen die in het rapport onderzocht worden, zijn in totaal 479.300 asielaanvragen ingediend. Dat is het hoogste aantal sinds 2003.Grenzen openhouden "De oorlogen zetten steeds meer mensen ertoe aan om asiel te zoeken", verklaarde Antonio Guterres, de hoge commissaris voor de vluchtelingen. "Het is dus meer dan ooit belangrijk om het internationaal recht op dat vlak te respecteren. In conflictperiodes spoor ik de landen aan om hun grenzen open te houden voor mensen die op de vlucht zijn om hun leven te redden."België achtste De meeste asielaanvragen werden ingediend in de Verenigde Staten, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. België staat op de achtste plaats, twee plaatsen lager dan in 2011. (Belga/TV)