Volgens Europees buitenlandcoördinator Catherine Ashton wil de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj alsnog het associatieverdrag met de EU tekenen. Dat meldt de omroep BBC. Ashton was in Oekraïne voor een bemiddelingspoging.

Ashton verklaarde dat het de intentie is van de Oekraïense president om het akkoord met de EU te tekenen. Volgens Ashton was Janoekovitsj tijdens de gesprekken vooral bezorgd over de economische problemen voor zijn land op korte termijn. Ashton zei dat de ondertekening van het associatieverdrag zal leiden tot nieuwe investeringen in Oekraïne door EU-landen.

Russische druk

De Oekraïense regering besliste vorige maand om het associatieverdrag met de EU op te schorten. Dat leidde tot protesten van de prowesterse oppositie in de hoofdstad Kiev. Volgens de manifestanten heeft Rusland druk uitgeoefend op Oekraïne om het akkoord niet te tekenen. De Russen willen dat Oekraïne zich aansluit bij hun douane-unie met Kazachstan en Wit-Rusland.

De Oekraïense premier Nikolaj Azarov verklaarde eerder dat zijn land 20 miljard noodhulp nodig heeft om het samenwerkingsakkoord met Europa te kunnen tekenen. Volgens Azarov is dat geld noodzakelijk om de gevolgen voor de economie op te vangen. De Oekraïense aanpak van de betogers in Kiev oogstte zowel in de EU als in de Verenigde Staten veel kritiek. (YD)

Volgens Europees buitenlandcoördinator Catherine Ashton wil de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj alsnog het associatieverdrag met de EU tekenen. Dat meldt de omroep BBC. Ashton was in Oekraïne voor een bemiddelingspoging.Ashton verklaarde dat het de intentie is van de Oekraïense president om het akkoord met de EU te tekenen. Volgens Ashton was Janoekovitsj tijdens de gesprekken vooral bezorgd over de economische problemen voor zijn land op korte termijn. Ashton zei dat de ondertekening van het associatieverdrag zal leiden tot nieuwe investeringen in Oekraïne door EU-landen.De Oekraïense regering besliste vorige maand om het associatieverdrag met de EU op te schorten. Dat leidde tot protesten van de prowesterse oppositie in de hoofdstad Kiev. Volgens de manifestanten heeft Rusland druk uitgeoefend op Oekraïne om het akkoord niet te tekenen. De Russen willen dat Oekraïne zich aansluit bij hun douane-unie met Kazachstan en Wit-Rusland.De Oekraïense premier Nikolaj Azarov verklaarde eerder dat zijn land 20 miljard noodhulp nodig heeft om het samenwerkingsakkoord met Europa te kunnen tekenen. Volgens Azarov is dat geld noodzakelijk om de gevolgen voor de economie op te vangen. De Oekraïense aanpak van de betogers in Kiev oogstte zowel in de EU als in de Verenigde Staten veel kritiek. (YD)