Asbestproces Eternit in Italië

© Belga

Het Italiaanse Hof van Cassatie start met de hoorzittingen in het proces rond de asbestslachtoffers van de Eternit-groep. De Belgische hoofdaandeelhouder Louis de Cartier overleed echter in 2013.

Het Italiaanse Hof van Cassatie start woensdag met de hoorzittingen in het proces rond de asbestslachtoffers. De hoogste gerechtelijke instantie in het land zal tegen de avond definitief uitspraak doen over de miljardair Stephan Schmidheiny. De ex-baas van de Eternit-groep en de Belgische hoofdaandeelhouder baron Louis de Cartier, overleden in 2013, zijn in 2012 verantwoordelijk bevonden voor de dood van bijna 3.000 personen, arbeiders of omwonenden van de fabrieken van Eternit S.p.a Genua.

18 jaar cel

Schmidheiny werd samen met Louis de Cartier de Marchienne bij verstek veroordeeld in Italië tot 16 jaar cel in februari 2012. In juni 2013 werd de straf in beroep nog verzwaard tot 18 jaar gevangenis. Het hof van beroep kende ook enkele tientallen miljoenen euro’s schadevergoeding toe aan de burgerlijke partijen. Schmidheiny en Louis de Cartier werden veroordeeld voor een permanente gezondheids- en milieucatastrofe, en inbreuk op de regels voor de veiligheid van het werk in de fabrieken, waar producten aan de basis van asbestcement vervaardigd werden.

Tegen de Belgische baron is de vervolging automatisch gestopt na zijn overlijden. De advocaten van de twee mannen hadden gepleit dat hun cliënten geen directe verantwoordelijkheid hadden over het beleid van de onderneming, die in 1986 failliet ging. Dat was zes jaar voor asbest op het schiereiland werd verboden. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content