Een mobiele kliniek van Artsen Zonder Grenzen (AZG) behandelde tien mensen met letsels door flitsgranaten. De granaten werden afgevuurd door Macedonische troepen aan de Grieks-Macedonische grens, waar 3.000 migranten verblijven. Zo wordt hen op hardhandige wijze belet om de grens naar Macedonië over te steken. De troepen gebruikten naast de flitsgranaten ook traangas om de menigte uiteen te drijven, aldus een persbericht van AZG.

Vier gewonden, van wie er één was geslagen door soldaten, werden doorverwezen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Zes anderen hadden minder zware verwondingen en werden ter plaatse behandeld.

Buitenproportioneel

'Het geweld dat wordt gebruikt door de Macedonische autoriteiten op deze onschuldige mensen is buitenproportioneel en moet onmiddellijk stoppen', zegt Aurélie Ponthieu, migratie-experte van AZG. 'Wat we hier vandaag zien, is het gevolg van strenge maatregelen om te vermijden dat wanhopige mensen die geweld en oorlog ontvluchten, de grens oversteken. Maar grenzen sluiten en geweld gebruiken is niet de oplossing, het creëert enkel een humanitaire crisis aan de andere kant van die grens.'

De situatie was donderdag al erg gespannen. AZG verzorgde meer dan honderd patiënten op één dag, het grootste aantal sinds ze haar activiteiten opstartte in Idomeni in april.

De Verenigde Naties maken zich zorgen over het optreden van de Macedonische politie. De hoge VN-commissaris voor vluchtelingen, António Guterres, riep de regering in Skopje op om aan de grens met Griekenland voor een ordelijke en veilige doorgang voor de vluchtelingen te zorgen. De VN zijn bereid Macedonië de nodige middelen te geven voor de verzorging van de uit Griekenland komende vluchtelingen. (Belga/AVE)

Een mobiele kliniek van Artsen Zonder Grenzen (AZG) behandelde tien mensen met letsels door flitsgranaten. De granaten werden afgevuurd door Macedonische troepen aan de Grieks-Macedonische grens, waar 3.000 migranten verblijven. Zo wordt hen op hardhandige wijze belet om de grens naar Macedonië over te steken. De troepen gebruikten naast de flitsgranaten ook traangas om de menigte uiteen te drijven, aldus een persbericht van AZG.Vier gewonden, van wie er één was geslagen door soldaten, werden doorverwezen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Zes anderen hadden minder zware verwondingen en werden ter plaatse behandeld.'Het geweld dat wordt gebruikt door de Macedonische autoriteiten op deze onschuldige mensen is buitenproportioneel en moet onmiddellijk stoppen', zegt Aurélie Ponthieu, migratie-experte van AZG. 'Wat we hier vandaag zien, is het gevolg van strenge maatregelen om te vermijden dat wanhopige mensen die geweld en oorlog ontvluchten, de grens oversteken. Maar grenzen sluiten en geweld gebruiken is niet de oplossing, het creëert enkel een humanitaire crisis aan de andere kant van die grens.'De situatie was donderdag al erg gespannen. AZG verzorgde meer dan honderd patiënten op één dag, het grootste aantal sinds ze haar activiteiten opstartte in Idomeni in april.De Verenigde Naties maken zich zorgen over het optreden van de Macedonische politie. De hoge VN-commissaris voor vluchtelingen, António Guterres, riep de regering in Skopje op om aan de grens met Griekenland voor een ordelijke en veilige doorgang voor de vluchtelingen te zorgen. De VN zijn bereid Macedonië de nodige middelen te geven voor de verzorging van de uit Griekenland komende vluchtelingen. (Belga/AVE)