De aanhangers van Navalny hadden voor zaterdag opgeroepen tot protest in meer dan 90 Russische steden. De betogingen in Moskou en Sint-Petersburg, de tweede stad van Rusland, worden wellicht de grootste. De autoriteiten dreigen met hoge straffen voor deelname aan de niet-toegelaten manifestaties. De voorbije dagen werden al talrijke medestanders van de oppositiepoliticus opgepakt, onder wie Kira Jarmysj, de woordvoerster van Navalny.

Ook in de steden Vladivostok en Irkoetsk kwamen ondanks de ijzige temperaturen honderden mensen op straat. Ze scandeerden slogans als 'We zijn de macht' en 'Poetin is een leugenaar'. Volgens de ngo OVD-Info, die gespecialiseerd is in het opvolgen van arrestaties, werden in een twintigtal steden al ongeveer tweehonderd arrestaties verricht.

Peperduur paleis

In Moskou hebben de ordetroepen gewaarschuwd dat ze elke illegale manifestatie zullen uiteenslaan. Op het Poesjkinplein, in het centrum van de Russische hoofdstad, werden zaterdag al mensen opgepakt nog voor het begin van de betoging. De oproerpolitie is er massaal aanwezig.

Het team van Navalny kwam begin deze week met een video op de proppen die zou bewijzen dat president Vladimir Poetin met smeergeld een peperduur paleis heeft laten bouwen aan de Zwarte Zee. De bijna twee uur durende film werd op enkele dagen meer dan 65 miljoen keer bekeken op YouTube.

Moordcommando

Navalny werd maandag in Moskou tijdens een omstreden spoedprocedure veroordeeld tot 30 dagen cel. De 44-jarige Kremlincriticus zou in een vroegere strafzaak zijn aanmeldingsplicht met voeten getreden hebben, terwijl hij in Duitsland revalideerde van een vergiftiging met novitsjok. Er staan nog andere rechtszaken tegen hem op stapel, en er hangen hem jaren gevangenis boven het hoofd. Volgens Navalny zit een 'moordcommando' van de binnenlandse geheime dienst FSB onder bevel van Poetin achter de aanslag van 20 augustus vorig jaar. De president en de FSB ontkennen die beschuldigingen met klem.

De aanhangers van Navalny hadden voor zaterdag opgeroepen tot protest in meer dan 90 Russische steden. De betogingen in Moskou en Sint-Petersburg, de tweede stad van Rusland, worden wellicht de grootste. De autoriteiten dreigen met hoge straffen voor deelname aan de niet-toegelaten manifestaties. De voorbije dagen werden al talrijke medestanders van de oppositiepoliticus opgepakt, onder wie Kira Jarmysj, de woordvoerster van Navalny.Ook in de steden Vladivostok en Irkoetsk kwamen ondanks de ijzige temperaturen honderden mensen op straat. Ze scandeerden slogans als 'We zijn de macht' en 'Poetin is een leugenaar'. Volgens de ngo OVD-Info, die gespecialiseerd is in het opvolgen van arrestaties, werden in een twintigtal steden al ongeveer tweehonderd arrestaties verricht.In Moskou hebben de ordetroepen gewaarschuwd dat ze elke illegale manifestatie zullen uiteenslaan. Op het Poesjkinplein, in het centrum van de Russische hoofdstad, werden zaterdag al mensen opgepakt nog voor het begin van de betoging. De oproerpolitie is er massaal aanwezig.Het team van Navalny kwam begin deze week met een video op de proppen die zou bewijzen dat president Vladimir Poetin met smeergeld een peperduur paleis heeft laten bouwen aan de Zwarte Zee. De bijna twee uur durende film werd op enkele dagen meer dan 65 miljoen keer bekeken op YouTube.Navalny werd maandag in Moskou tijdens een omstreden spoedprocedure veroordeeld tot 30 dagen cel. De 44-jarige Kremlincriticus zou in een vroegere strafzaak zijn aanmeldingsplicht met voeten getreden hebben, terwijl hij in Duitsland revalideerde van een vergiftiging met novitsjok. Er staan nog andere rechtszaken tegen hem op stapel, en er hangen hem jaren gevangenis boven het hoofd. Volgens Navalny zit een 'moordcommando' van de binnenlandse geheime dienst FSB onder bevel van Poetin achter de aanslag van 20 augustus vorig jaar. De president en de FSB ontkennen die beschuldigingen met klem.