Arrestatiebevel tegen Pakistaanse premier

© Reuters
Elisabeth Ackaert

Het Hooggerechtshof in Islamabad heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de premier van het land, Raja Pervez Ashraf. Die wordt beschuldigd van corruptie.

Raja Pervez Ashraf, premier en lid van de Pakistaanse Volkspartij, wordt ervan beschuldigd grote sommen smeergeld ontvangen te hebben tijdens zijn periode als minister voor Water en Energie in 2010 toen de overheid op zoek was naar elektriciteitsbedrijven om samen projecten op te zetten.

Na een klacht van een parlementslid, werd Ashraf opgeroepen voor verhoor. Ook tegen vijftien andere hooggeplaatste Pakistanen werd een arrestatiebevel uitgevaardigd. Of dat het arrestatiebevel onmiddellijk tot zijn aftreden zal leiden, is volgens analisten hoogst onwaarschijnlijk.

De vraag van het hooggerechtshof, komt er na verschillende massaprotesten in Islamabad tegen de corruptie binnen de Pakistaanse regering. Die betogingen kwamen er op vraag van de Soennitische geestelijke Tahirul Qadri. Verschillende honderdduizenden gingen op zijn vraag in. Qadri heeft de Pakistaanse regering intussen één dag gegeven om af te treden.

Interimregering
De politie treed intussen hardhandig op tegen de boze betogers. Traangas wordt ingezet om de massa uit elkaar te drijven en verschillende delen van de stad werden al afgezet.

Volgens de grondwet moet de regering in maart worden ontbonden en moeten nieuwe verkiezingen dan volgen binnen zes weken. Qadri wil intussen koste wat het kost vermijden dat corrupte figuren kunnen deelnemen aan die verkiezingsslag. Hij wil dat het leger een tijdelijke regering aanstelt die een oogje in het zeil houdt bij de volgende verkiezingen.

De regering en het leger leven in het land al een tijdje op gespannen voet. Ashrafs voorganger werd in juli de deur gewezen, toen hij het leger en het hooggerechtshof niet wilde volgen in corruptiebeschuldigingen tegen de president.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content