Arrestatiebevel tegen leider Moslimbroederschap in Egypte

© ImageGlobe
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

In Egypte heeft de openbare aanklager de arrestatie bevolen van de leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie, zijn plaatsvervanger Mahmout Ezzat en nog acht andere leden van de groepering.

In Egypte heeft de openbare aanklager de arrestatie bevolen van de leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie, zijn plaatsvervanger Mahmout Ezzat en nog acht andere leden van de groepering. Ze worden officieel beschuldigd van het uitlokken van het geweld in de hoofdstad Caïro waarbij eerdere deze week meer dan 50 mensen om het leven kwamen.

Dat melden de Egyptische staatsmedia.

Dodelijk geweld

Bij zware rellen tussen aanhangers van de Moslimbroederschap, waartoe de door het leger afgezette president Mohammed Morsi behoort, en het leger vielen maandag zeker 51 doden – 50 Moslimbroeders en één soldaat.

Het drama speelde zich af toen het leger en de politie een samenkomst van aanhangers van Morsi wilde verdrijven voor het hoofdkwartier van de Presidentiële Wacht in Caïro. De Moslimbroederschap gelooft dat Morsi daar wordt vastgehouden.

Volgens de Moslimbroederschap openden soldaten het vuur op betogers die aan het bidden waren, maar het leger houdt vol dat het eerst werd aangevallen door gewapende manifestanten.

De vrijdag voordien had Badie, die wordt aanbeden door zijn aanhangers, een verrassend optreden gemaakt op een anti-Morsibetoging in Caïro. ‘We gaan hem (Morsi) op onze schouders dragen en hem terug aan de macht brengen’, riep hij tienduizenden aanhangers toe. ‘We gaan voor hem onze ziel opofferen.’

‘Staatsgreep’

De Moslimbroederschap noemt dat de afzetting van Morsi een staatsgreep. De groepering wijst het aanbod van interim-premier Hazem al-Beblawi om in een overgangsregering te stappen, af.

‘We willen niets te maken hebben met een regering die door een militaire staatsgreep tot stand is gekomen’, zei functionaris Saad Emara van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid (FJP) aan de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. De FJP is de politieke arm van de Moslimbroederschap.

Negatief reisadvies

Belgische reizigers in Egypte wordt aangeraden het land te verlaten, met uitzondering van de toeristische gebieden aan de Rode Zee en de Golf van Akaba. Voor die gebieden beveelt Buitenlandse Zaken aan om extra voorzichtig te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content