Armin Laschet wordt de nieuwe voorzitter van de Duitse christendemocraten

© Belga Image

De centrumkandidaat kreeg zaterdag tijdens een online partijcongres de steun van een meerderheid van de ruim 1.000 partijafgevaardigden.

Armin Laschet wordt de nieuwe leider van de Duitse christendemocraten. De centrumkandidaat, die vandaag nog premier is van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, kreeg zaterdag tijdens een online partijcongres de steun van een meerderheid van de ruim 1.000 partijafgevaardigden. Hij haalde het van Friedrich Merz, die vooral bij de rechtervleugel van de partij sterk stond. Of de nieuwe CDU-leider tegelijk de kandidaat-kanselier wordt, is echter nog geen uitgemaakte zaak, maar Laschet zit nu alvast in poleposition.

In de eerste ronde was de buitenlandspecialist van de partij, Norbert Röttgen, al afgevallen. Hij geldt ook als een centrumkandidaat. Laschet benadrukte in zijn campagne de continuïteit met het tijdperk-Merkel te willen waarborgen. Hij kwam op in tandem met huidig minister van Volksgezondheid Jens Spahn. In de tweede en beslissende ronde kreeg Laschet 521 stemmen achter zich, tegenover 466 voor Merz. Die laatste was ook al de tegenkandidaat van huidig voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK). AKK was de gedoodverfde opvolgster van Angela Merkel, maar gooide begin vorig jaar de handdoek na een politiek schandaal in de deelstaat Thüringen.

Dit voorjaar beslist de CDU samen met zusterpartij CSU wie kandidaat-kanselier wordt. Behalve Laschet zullen er nog enkele andere kapers op de kust zijn, zoals diens medekandidaat Spahn en Beiers premier en CSU-voorzitter Markus Söder. Die laatste ontkent voorlopig zich kandidaat te willen stellen, maar waarnemers verwachten dat die kandidatuur nog zal volgen. De kwestie van de kandidaat-kanselier wordt overigens meer dan waarschijnlijk pas uitgeklaard in maart, na de deelstaatverkiezingen van 14 maart in Rijnland-Palts en Baden-Württemberg. In die eerste deelstaat is de CDU momenteel de grootste oppositiepartij, in de tweede is ze junior-coalitiepartner van de Groenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content