Armenië noemt militaire operatie Azerbeidzjan ‘misdaad tegen de menselijkheid’

Bakoe, Azerbeidzjan, op 20 september 2023 © Getty Images

Een misdaad tegen de menselijkheid, zo heeft Armenië de militaire operatie genoemd die Azerbeidzjan dinsdag lanceerde in de betwiste enclave Nagorno-Karabach. Jerevan verzekerde donderdagochtend de VN-Mensenrechtenraad ervan dat Bakoe er een “etnische zuivering” aan het houden is.

“Armenië heeft de Raad voortdurend geïnformeerd over de dreiging van een etnische zuivering. Vandaag is deze aan de gang. Maar de burgers van Nagorno-Karabach zitten in de val en hebben geen enkele mogelijkheid om te evacueren omdat Azerbeidzjan de enige levenslijn naar Armenië blijft blokkeren”, aldus de Armeense ambassadeur Andranik Hovhannisyan.


“Het gaat hier niet om een simpele conflictsituatie, maar om een misdaad tegen de menselijkheid die ook zo behandeld moet worden”, aldus nog Hovhannisyan.


Iets na de tussenkomst van de Armeniër, nam een Azerbeidzjaanse vertegenwoordiger, Dilara Abdullayeva, het woord en deed uit de doeken waarom haar land de controle over de separatistische regio heeft overgenomen. Hiervoor verwees ze opnieuw naar de “antiterreurmaatregelen”, die Bakoe eerder als premisse had genomen voor de operatie.


Separatisten beschuldigen Azerbeidzjan van schending staakt-het-vuren

De Armeense separatisten in de enclave Nagorno-Karabach hebben Azerbeidzjan er donderdag van beschuldigd het staakt-het-vuren te schenden. Bakoe ontkent dat.

“De Azerbeidzjaanse strijdkrachten gebruikten verschillende wapens in de buurt van Stepanakert (de hoofdstad van de regio, nvdr) en schonden zo het staakt-het-vuren”, aldus de separatisten op X, het vroegere Twitter. De Azerbeidzjaanse minister van Defensie deed de beschuldigingen af als “desinformatie”. Een correspondent van het Franse persagentschap AFP die ter plekke is, hoorde schoten in de stad, maar het is niet duidelijk vanwaar die komen.  

Het autoritaire Azerbeidzjan begon dinsdagmorgen een grote militaire operatie voor de verovering van Nagorno-Karabach. De regio ligt in Azerbeidzjan, maar de meerderheid van de inwoners is Armeens. De twee gewezen Sovjetlanden vechten al decennia om Nagorno-Karabach.

Woensdag gingen de autoriteiten in de betwiste regio akkoord met een wapenstilstand.

Partner Content