Het Armeense parlement moest dinsdag een opvolger kiezen om de regering te leiden. Gebeurde dat niet, dan komen er mogelijk nieuwe verkiezingen. Nikol Pashinyan was de enige kandidaat om de ontslagen premier Serge Sarkissian op te volgen. Van de 100 parlementsleden die hebben gestemd, spraken 55 zich uit tegen Pashinyan en stemden 45 personen voor de oppositieleider.

Pashinyan voelde de bui blijkbaar al hangen en had zijn aanhangers gevraagd om op straat te komen en hun steun uit te spreken voor de oppositieleider. Tienduizenden mensen gaven dinsdag in de Armeense hoofdstad Jerevan gehoor aan die oproep. De oppositieleider heeft zijn achterban na zijn nederlaag in het parlement inmiddels opgeroepen tot 'burgerlijke ongehoorzaamheid' en kondigde voor woensdagochtend 8.15 uur plaatselijke tijd (6.15 uur Belgische tijd) een 'volledige blokkade' af van de wegen, treinstations en luchthavens in het land.

Armenië verkeert sinds 13 april in een ongeziene politieke crisis. Een protestbeweging onder leiding van Pashinyan leidde op 23 april tot het ontslag van Sarkissian, die zes dagen eerder door het parlement was verkozen tot premier. Hij was eerder tien jaar lang Armeens staatsleider.

Het Armeense parlement moest dinsdag een opvolger kiezen om de regering te leiden. Gebeurde dat niet, dan komen er mogelijk nieuwe verkiezingen. Nikol Pashinyan was de enige kandidaat om de ontslagen premier Serge Sarkissian op te volgen. Van de 100 parlementsleden die hebben gestemd, spraken 55 zich uit tegen Pashinyan en stemden 45 personen voor de oppositieleider. Pashinyan voelde de bui blijkbaar al hangen en had zijn aanhangers gevraagd om op straat te komen en hun steun uit te spreken voor de oppositieleider. Tienduizenden mensen gaven dinsdag in de Armeense hoofdstad Jerevan gehoor aan die oproep. De oppositieleider heeft zijn achterban na zijn nederlaag in het parlement inmiddels opgeroepen tot 'burgerlijke ongehoorzaamheid' en kondigde voor woensdagochtend 8.15 uur plaatselijke tijd (6.15 uur Belgische tijd) een 'volledige blokkade' af van de wegen, treinstations en luchthavens in het land. Armenië verkeert sinds 13 april in een ongeziene politieke crisis. Een protestbeweging onder leiding van Pashinyan leidde op 23 april tot het ontslag van Sarkissian, die zes dagen eerder door het parlement was verkozen tot premier. Hij was eerder tien jaar lang Armeens staatsleider.