Argentinië: vermoorde procureur had kladversie arrestatiebevel president klaar

Wake voor de vermoorde procureur in Buenos Aires © REUTERS

Alberto Nisman, de Argentijnse openbaar aanklager wiens mysterieuze dood het land al enkele weken in de greep houdt, had een kladversie opgesteld voor een aanhoudingsbevel tegen presidente Cristina Kirchner.

In die kladversie werd Kirchner ervan beschuldigd geprobeerd te hebben om Iraanse ambtenaren af te schermen van de verantwoordelijkheid voor de bomaanslag op een Joods centrum in 1994, waarbij 85 mensen om het leven kwamen. Dat heeft het hoofd van het onderzoek naar zijn dood gezegd.

In het 26 pagina’s tellende document, dat gevonden werd bij het huisvuil in Nismans appartement, werd ook de aanhouding gevraagd van de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman.

Zowel Kirchner als Timerman hebben verschillende keren de beschuldiging van Nisman ontkend dat ze geprobeerd hebben een geheime deal met Iran te sluiten, om het internationaal aanhoudingsbevel voor Iraanse ambtenaren op te heffen.

Oplopende spanning

Deze nieuwe onthulling toont de spanningen aan tussen Alberto Nisman en de regering, voor hij op 18 januari in zijn appartement werd gevonden met een schotwond in zijn hoofd. De dag erop zou hij het Argentijnse parlement uitleg komen geven over zijn beschuldigingen aan Kirchner. “De aandhoudingsbevelen zouden een ongeziene crisis uitgelokt hebben in Argentinië”, zegt politiek analist Sergio Berensztein aan de New York Times.

Kirchner, nu op bezoek in China, tweette over de sterkere banden tussen Peking en Buenos Aires, maar gaf nog geen commentaar op het nieuws over het aanhoudingsbevel. Eerder al hebben zij en Timerman verwezen naar uitspraken van Interpols vroegere directeur. Die had gezegd dat de Argentijnse regering niet heeft gelobbyd om de aanhoudingsbevelen tegen de Iraniërs op te heffen. Zondag had de krant Clarin al een artikel geschreven over de kladversie van Nisman. Toen ontkende de hoofdonderzoeker, Viviana Fein, het nieuws nog. Voor de ogen van journalisten had Kirchners kabinetschef Jorge Capitanich het artikel versnipperd.

De moord op de procureur, die eerst een zelfmoord leek te zijn, en later is omschreven als “uitgelokte zelfmoord”, werd door de president voorgesteld als een poging van de inlichtingendienst om haar onderuit te halen. Daarop had ze die inlichtingendienst laten ontbinden.

De journalist die uitbracht dat het om moord en niet om zelfmoord ging, is het land ontvlucht.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content