Mislukte aanslag op Argentijnse vicepresident Cristina Fernandez de Kirchner: pistool weigert dienst

Beeld van de mislukte aanslag. © Belga

De Argentijnse vicepresident Cristina Fernandez de Kirchner is aan de dood ontsnapt na een mislukte moordaanslag. Dat gebeurde bij haar woning in Buenos Aires. Het pistool van de verdachte blokkeerde op het moment dat hij het op haar richtte.

President Alberto Fernández noemt de mislukte aanslag op Cristina Fernandez de Kirchner ‘het ernstigste incident dat Argentinië treft sinds het land weer een democratie is’.

Op beelden van lokale televisiestations is te zien hoe de politica tussen een mensenmenigte bij haar auto stond, terwijl de verdachte zijn wapen tot op enkele centimeters van haar gezicht bracht. Het lijkt alsof het pistool dienst weigerde.

Pistool geladen met vijf kogels

Een politiewoordvoerder bevestigde dat er geen schot is gelost. President Fernández stelt dat het wapen wel geladen was, met vijf kogels. Volgens de Argentijnse autoriteiten is een man gearresteerd.

CNN Brasil meldt dat het om een 35-jarige Braziliaanse verdachte gaat die zou hebben geprobeerd de vicepresident neer te schieten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Oud-president Mauricio Macri schrijft op Twitter dat de ‘afschuwelijke aanval’ gelukkig geen gevolgen heeft voor Fernández de Kirchner. Wel vraagt hij van de veiligheidsdiensten ‘onmiddellijk opheldering’ over hoe dit is kunnen gebeuren.

Corruptiebeschuldigingen

Cristina Fernández de Kirchner was president van Argentinië van 2007 tot 2015. Vier jaar vóór dat presidentschap was ze ook al first lady.

Honderden aanhangers van Cristina Fernandez de Kirchner stonden al sinds enkele dagen bij haar woning. De politica hangt een gevangenisstraf van 12 jaar en een verbod op een openbaar ambt boven het hoofd wegens vermeende corruptie toen ze president was.

Afgelopen weekend kwam het tot schermutselingen tussen de politie en aanhangers van de vicepresident, die alle beschuldigingen van corruptie meermaals heeft ontkend.

Zelfs al zou Fernández de Kirchner veroordeeld worden, dan is de kans klein dat zij ook daadwerkelijk in de cel belandt. Tot eind 2023 is zij voorzitter van de Senaat en geniet daarom parlementaire immuniteit.

Partner Content