De grafkamers liggen in de begraafplaats Dra' Abu el-Naga', in de buurt van de Vallei der Koningen, waar de meeste farao's werden begraven. Ze dateren waarschijnlijk uit de achttiende dynastie van het oude Egypte. De zowat 3.500 jaar oude kamers werden al in de jaren 90 ontdekt door de Duitse archeologe Frederica Kampp, maar die was nooit verder geraakt dan de toegangsdeur. Bij het uitgraven vonden de Egyptische archeologen er beelden, aardewerk, kleurrijke inscripties, grafkegels en een lichaam omzwachteld met linnen doeken.

De identiteit van de mummie is nog niet vastgesteld, maar volgens het ministerie voor Oudheid zijn er twee mogelijke kandidaten. Ofwel gaat het om een zekere Djehuty Mes, wiens naam in hiërogliefen gegraveerd is op één van de muren aan de ingang, ofwel gaat het om de schriftgeleerde Maati. Diens naam is namelijk (samen met die van zijn vrouw Mehi) terug te vinden op vijftig grafkegels. Deze kegels van klei werden wel vaker in Egyptische graftombes geplaatst en werden hier ook veelvuldig teruggevonden.

In één van de grafkamers waren deze muurschilderingen te zien, AFP
In één van de grafkamers waren deze muurschilderingen te zien © AFP
In de andere grafkamer werden, naast 450 beeldjes, ook houten, beschilderde dodenmaskers teruggevonden., AFP
In de andere grafkamer werden, naast 450 beeldjes, ook houten, beschilderde dodenmaskers teruggevonden. © AFP

De dubbele grafkamer is de laatste van verschillende archeologische vondsten in Egypte dit jaar. In april vonden archeologen acht mummies in een andere grafkamer, eveneens in Luxor. In maart ontdekten ze een bijzonder groot beeld in een achterbuurt in Caïro, dat waarschijnlijk koning Psammetichus voorstelt.

Minister voor Oudheid Khaled al-Enani noemde 2017 'het jaar van de ontdekkingen' en kondigde aan dat er binnenkort nog meer vondsten zullen geopenbaard worden.

De grafkamers liggen in de begraafplaats Dra' Abu el-Naga', in de buurt van de Vallei der Koningen, waar de meeste farao's werden begraven. Ze dateren waarschijnlijk uit de achttiende dynastie van het oude Egypte. De zowat 3.500 jaar oude kamers werden al in de jaren 90 ontdekt door de Duitse archeologe Frederica Kampp, maar die was nooit verder geraakt dan de toegangsdeur. Bij het uitgraven vonden de Egyptische archeologen er beelden, aardewerk, kleurrijke inscripties, grafkegels en een lichaam omzwachteld met linnen doeken. De identiteit van de mummie is nog niet vastgesteld, maar volgens het ministerie voor Oudheid zijn er twee mogelijke kandidaten. Ofwel gaat het om een zekere Djehuty Mes, wiens naam in hiërogliefen gegraveerd is op één van de muren aan de ingang, ofwel gaat het om de schriftgeleerde Maati. Diens naam is namelijk (samen met die van zijn vrouw Mehi) terug te vinden op vijftig grafkegels. Deze kegels van klei werden wel vaker in Egyptische graftombes geplaatst en werden hier ook veelvuldig teruggevonden.De dubbele grafkamer is de laatste van verschillende archeologische vondsten in Egypte dit jaar. In april vonden archeologen acht mummies in een andere grafkamer, eveneens in Luxor. In maart ontdekten ze een bijzonder groot beeld in een achterbuurt in Caïro, dat waarschijnlijk koning Psammetichus voorstelt. Minister voor Oudheid Khaled al-Enani noemde 2017 'het jaar van de ontdekkingen' en kondigde aan dat er binnenkort nog meer vondsten zullen geopenbaard worden.