Arabisch-Koerdisch offensief tegen IS in provincie Raqqa

Koerdische strijders in de provincie Raqqa © REUTERS

In de provincie Raqqa in het noorden van Syrië hebben dinsdag zware gevechten gewoed tussen Islamitische Staat (IS) en een Arabisch-Koerdische alliantie

Dat meldt het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) en het wordt ook bevestigd door het Pentagon.

Tegelijkertijd namen volgens het SOHR ook de confrontaties toe in de provincie Aleppo, ten westen van Raqqa, tussen rebellengroepen en IS die hen probeert te verdrijven uit hun stellingen aan de Turkse grens.

Op de achtste dag van het offensief in de noordelijke provincie Raqqa tegen IS met de hulp van de internationale coalitie onder leiding van Washington, woedden er hevige gevechten tussen de Syrische democratische strijdkrachten (SDF) en IS. De provincie Raqqa, waarvan de gelijknamige hoofdstad het belangrijkste bolwerk is van IS, is grotendeels in handen van de terreurgroep. Door zijn opmars kon de SDF de voorbije 36 uur 12 dorpen in het noordwesten van de stad Raqqa weer innemen”, aldus SOHR-directeur Rami Abdel Rahman.

‘Omsingeling’

Het doel is om de stad Tabqa te bereiken om zo het oostelijkere stad Raqqa te kunnen omsingelen. Sinds de start van het offensief op 24 mei werden 79 jihadisten gedood, onder hen 24 kinderen die gerekruteerd werden door IS, zo voegt de ngo toe. Over eventuele slachtoffers onder burgers of de SDF is momenteel niets bekend. Volgens Amerikaanse bronnen werd een VS-militair in de provincie Raqqa verwond.

In de provincie Aleppo is het IS die sinds vrijdag een offensief voert, waarbij de terreurbeweging zich vooral concentreert op de rebellensteden Azaz en Marea. De rebellengroepen probeerden dinsdag een tegenoffensief te lanceren, maar dat is volgens het SOHR niet gelukt. IS blokte de aanval af door een zelfmoordaanslag, waarbij zes rebellen zouden zijn omgekomen.

In Irak is er een regeringsoffensief aan de gang tegen de door IS gecontroleerde stad Fallujah. Fallujah is sinds begin 2014 in handen van IS.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content