AP: Hillary Clinton heeft Democratische nominatie nu al binnen

Hillary Clinton © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Presidentskandidaat Hillary Clinton heeft volgens Associated Press voldoende afgevaardigden verzameld voor de Democratische nominatie. De campagneleider van Bernie Sanders noemt de mededeling van AP “voorbarig” en “ongelukkig”.

Het persagentschap Associated Press heeft in de VS een semi-officiële status als het op tellingen aankomt.

AP telde het aantal afgevaardigden dat Clinton in de wacht sleepte tijdens de voorverkiezingen, en deed een bevraging bij partij-insiders, de zogenaamde “supergedelegeerden”, die automatisch een stem krijgen op de conventie. Volgens het persagentschap blijkt uit die optelling dat Clinton precies de vereiste 2.383 gedelegeerden heeft verzameld om op de Democratische partijconventie in juli de nominatie te winnen.

Als dat gebeurt, wordt ze de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van een grote Amerikaanse partij.

Vandaag vinden nog voorverkiezingen plaats in Californië, Montana, New Jersey, New Mexico, North Dakota en South Dakota. Op 14 juni stemmen de Democraten nog in hoofdstad Washington DC.

Clinton heeft op dit ogenblik 1.812 verdiende delegates, en volgens AP 571 superdelegates. Bernie Sanders heeft 1.521 verdiende delegates, en slechts 48 superdelegates. Er zijn in totaal 714 superdelegates, die een keuze moeten maken. In getelde stemmen gerekend ligt Sanders 3 miljoen achter bij Clinton. Sanders won in 20 staten, Clinton in 24.

Sanderskamp boos

Niet iedereen is het eens met AP. CNN stelde maandagmiddag dat Clinton nog 26 delegates tekort kwam voor de meerderheid, volgens NBC is Clinton nog 18 vertegenwoordigers van de meerderheid verwijderd. In beide veronderstellingen zal ze vandaag makkelijk een meerderheid bereiken. Overigens: 2 uur na de mededeling van AP stuurde CNN de eigen berekening naar boven bij. Volgens CNN heeft Clinton nu al 2.384 delegates aan haar kant, één meer dan in de AP-telling.

Het Sanderskamp was in elk geval ontevreden met de AP-cijfers

Michael Briggs, campagnemanager van Bernie Sanders, stelde in een geschreven reactie dat de AP-telling “ongelukkig” is, en “voorbarig”

“Mevrouw Clinton heeft niet de vereiste verdiende afgevaardigden om zich van de nominatie te verzekeren. Ze zal afhangen van de superdelegates die pas op 25 juli hun stem zullen uitbrengen en die tot dan van mening kunnen veranderen. Ons doel tot de conventie is om die superdelegates ervan te overtuigen dat Bernie een veel sterkere kandidaat is tegen Donald Trump“.

Sanders, die zondag een telefoontje heeft gekregen van president Barack Obama, heeft maandag tijdens een persbijeenkomst wel gepreciseerd dat hij na de voorverkiezingen van vandaag de situatie opnieuw zal beoordelen. Volgens sommige perslekken, onder meer in de New York Times, zou Obama nog deze week zijn steun aan Clinton willen toekennen, en fors campagne voor haar willen voeren.

Maar als Sanders vandaag kan winnen in Californië, de grootste staat van het land, is het onzeker of hij zal terugtreden en zijn steun aan Clinton zal geven. De peilingen voorspellen een nek-aan-nek-resultaat in de staat. Sanders heeft naar eigen zeggen ruim 200.000 inwoners van de staat naar zijn meetings gekregen.

Het kamp van Hillary Clinton liet weten dat men gewoon verder campagne voert, ondanks het bericht van AP. “De voorverkiezing is niet voorbij”. In het Clintonkamp is men beducht voor een lage opkomst van de eigen aanhang bij de voorverkiezingen van vandaag.

Volg vanaf middernacht live bij knack.be hoe de laatste voorverkiezingen verlopen

Partner Content