Het Britse Institute for Strategic Dialogue brengt alle kennis rond extremisme en radicalisering samen en tracht die beschikbaar te stellen voor grote steden die geconfronteerd worden met de problematiek. De jaarlijkse top wordt gehouden op 11 mei in het Turkse Antalya en daar zal Antwerpen worden gepresenteerd als een van de voorbeeldsteden.

"Antwerpen is zeer goed in het ondersteunen van families", zegt Sebastien Feve van het instituut. "Het was wereldwijd een van de eerste steden om dat systematisch te doen, zowel voor, tijdens als na het vertrek van de Syrië-strijders.

De aanklampende aanpak in de stad kan wereldwijd tot voorbeeld dienen." Homans is tevreden met de lof van het Instituut, al is er nog veel werk aan de winkel, moet ook zij toegeven. "Onze hulpverlening en de politiediensten moeten bijvoorbeeld gekleurder worden", zegt ze. "Die zijn nog steeds te 'Vlaams'."

De minister wil nog meer nadruk leggen op het versterken van gemeenschappen en families. "Dat is iets wat bij veel verhalen van Syrië-strijders steeds terugkomt: gebroken families." Bij de komende begrotingscontrole zal Homans echter geen extra budget vragen voor de strijd tegen radicalisering. "Je lost dit probleem niet op met nog meer geld op tafel te leggen", zegt ze. "De bestaande budgetten moeten worden geheroriënteerd naar nieuwe prioriteiten." (Belga/NSK)

Het Britse Institute for Strategic Dialogue brengt alle kennis rond extremisme en radicalisering samen en tracht die beschikbaar te stellen voor grote steden die geconfronteerd worden met de problematiek. De jaarlijkse top wordt gehouden op 11 mei in het Turkse Antalya en daar zal Antwerpen worden gepresenteerd als een van de voorbeeldsteden."Antwerpen is zeer goed in het ondersteunen van families", zegt Sebastien Feve van het instituut. "Het was wereldwijd een van de eerste steden om dat systematisch te doen, zowel voor, tijdens als na het vertrek van de Syrië-strijders.De aanklampende aanpak in de stad kan wereldwijd tot voorbeeld dienen." Homans is tevreden met de lof van het Instituut, al is er nog veel werk aan de winkel, moet ook zij toegeven. "Onze hulpverlening en de politiediensten moeten bijvoorbeeld gekleurder worden", zegt ze. "Die zijn nog steeds te 'Vlaams'."De minister wil nog meer nadruk leggen op het versterken van gemeenschappen en families. "Dat is iets wat bij veel verhalen van Syrië-strijders steeds terugkomt: gebroken families." Bij de komende begrotingscontrole zal Homans echter geen extra budget vragen voor de strijd tegen radicalisering. "Je lost dit probleem niet op met nog meer geld op tafel te leggen", zegt ze. "De bestaande budgetten moeten worden geheroriënteerd naar nieuwe prioriteiten." (Belga/NSK)