Antiwesterse gevoelens nog nooit zo groot bij Russen

Troepen van het pro-Westerse regime in Kiev strijden met pro-Russische separatisten om de controle van de grensposten. © Reuters

Nog nooit sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie waren de Russen zo antiwesters gezind, blijkt uit een opiniepeiling.

Tegen de achtergrond van de crisis in Oekraïne en de confrontatie tussen het Westen en Rusland zijn sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie de Russen nog nooit zo antiwesters geweest, zo blijkt uit een opiniepeiling van het onafhankelijke instituut Levada.

‘In al de tijd dat we onderzoek voeren, hebben we nog nooit zo’n sterk en ook agressief gevoelen tegen het Westen opgetekend’, aldus directeur Lev Goedkov van Levada, dat de peiling eind januari in heel Rusland heeft uitgevoerd.

Propaganda

Vier op vijf Russen (81 procent) zeggen een ‘zeer slechte’ of ‘eerder slechte’ opinie omtrent de VS te hebben, bijna twee keer meer dan een jaar geleden. Van de ondervraagden noemt 42 procent de relaties tussen Moskou en Washington ‘vijandig’ tegen 4 procent een jaar daarvoor. De traditioneel positieve houding tegenover de Europese landen is ook sterk teruggelopen, met 71 procent negatieve standpunten of twee keer meer dan in januari 2014.

Twee derde van de Russen heeft een negatieve opinie omtrent Oekraïne. Volgens de sociologen van Levada kadert de aversie van de Russen tegen het Westen in de zeer agressieve verslaggeving in de pers en die zij ‘propaganda’ noemen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content