De antiterreuractie was een samenwerking tussen de Catalaanse politie, de Spaanse nationale politie en de Belgische federale politie.

De acht verdachten zijn allemaal inwoners van Catalonië en zijn tussen de 31 en 39 jaar oud, zo zegt het hoofd van de Catalaanse politie Josep Lluis Trapero. Volgens Jordi Jané, een veiligheidsfunctionaris van de regionale overheid, worden enkele van hen ervan verdacht 'te hebben deelgenomen of meegewerkt aan vroegere acties' en zouden ze naar België zijn gereisd.

Ook in Marokko zijn, op vraag van de Spaanse onderzoeksrechter, huiszoekingen bezig in woningen die gelinkt worden aan de verdachten. Speurders van de Spaanse nationale politie en de Mossos d'Esquadra zijn ook daarbij aanwezig. De negen verdachten die vandaag zijn opgepakt, zullen vandaag nog ter beschikking worden gesteld van de onderzoeksrechter van de Audiencia Nacional (het nationale gerechtshof in Madrid), en worden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie, lidmaatschap van een criminele organisatie, drughandel, diefstal met geweld, verboden wapenbezit en witwassen. Volgens Jordi Jané, een veiligheidsfunctionaris van de regionale overheid, worden enkele van hen ervan verdacht "te hebben deelgenomen of meegewerkt aan vroegere acties" en zouden ze naar België zijn gereisd. De Mossos d'Esquadra melden dat uit het onderzoek gebleken is dat enkele van de verdachten banden zouden hebben met mensen die in België in de cel zitten voor hun aandeel in de aanslagen van 22 maart.

Het Belgische federaal parket bevestigt de samenwerking met de Spaanse politie en dat er Belgische politiemensen hebben deelgenomen aan de antiterreuractie. Het zegt dat het om een gezamenlijk Belgisch-Spaans onderzoek gaat met een zogenaamd JIT (Joint Investigation Team), maar geeft verder geen commentaar.

Nog volgens de Catalaanse politie is de antiterreuractie, die de codenaam "Apollo" kreeg, het resultaat van een onderzoek dat acht maanden geleden van start ging en dat gekenmerkt werd door een hoge graad van complexiteit, de veelvuldigheid aan te onderzoeken misdrijven, het grote aantal betrokken verdachten en de honderdduizenden data die de politie-analisten hebben moeten verwerken. De Mossos d'Esquadra wijzen er ook op dat het onderzoek niet van start had kunnen gaan zonder de medewerking van de bevolking, die hen in staat heeft gesteld de verdachten snel te identificeren.

De antiterreuractie was een samenwerking tussen de Catalaanse politie, de Spaanse nationale politie en de Belgische federale politie.De acht verdachten zijn allemaal inwoners van Catalonië en zijn tussen de 31 en 39 jaar oud, zo zegt het hoofd van de Catalaanse politie Josep Lluis Trapero. Volgens Jordi Jané, een veiligheidsfunctionaris van de regionale overheid, worden enkele van hen ervan verdacht 'te hebben deelgenomen of meegewerkt aan vroegere acties' en zouden ze naar België zijn gereisd. Ook in Marokko zijn, op vraag van de Spaanse onderzoeksrechter, huiszoekingen bezig in woningen die gelinkt worden aan de verdachten. Speurders van de Spaanse nationale politie en de Mossos d'Esquadra zijn ook daarbij aanwezig. De negen verdachten die vandaag zijn opgepakt, zullen vandaag nog ter beschikking worden gesteld van de onderzoeksrechter van de Audiencia Nacional (het nationale gerechtshof in Madrid), en worden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie, lidmaatschap van een criminele organisatie, drughandel, diefstal met geweld, verboden wapenbezit en witwassen. Volgens Jordi Jané, een veiligheidsfunctionaris van de regionale overheid, worden enkele van hen ervan verdacht "te hebben deelgenomen of meegewerkt aan vroegere acties" en zouden ze naar België zijn gereisd. De Mossos d'Esquadra melden dat uit het onderzoek gebleken is dat enkele van de verdachten banden zouden hebben met mensen die in België in de cel zitten voor hun aandeel in de aanslagen van 22 maart. Het Belgische federaal parket bevestigt de samenwerking met de Spaanse politie en dat er Belgische politiemensen hebben deelgenomen aan de antiterreuractie. Het zegt dat het om een gezamenlijk Belgisch-Spaans onderzoek gaat met een zogenaamd JIT (Joint Investigation Team), maar geeft verder geen commentaar.Nog volgens de Catalaanse politie is de antiterreuractie, die de codenaam "Apollo" kreeg, het resultaat van een onderzoek dat acht maanden geleden van start ging en dat gekenmerkt werd door een hoge graad van complexiteit, de veelvuldigheid aan te onderzoeken misdrijven, het grote aantal betrokken verdachten en de honderdduizenden data die de politie-analisten hebben moeten verwerken. De Mossos d'Esquadra wijzen er ook op dat het onderzoek niet van start had kunnen gaan zonder de medewerking van de bevolking, die hen in staat heeft gesteld de verdachten snel te identificeren.