Anticlimax: Mubarak stapt niet op

© Reuters

In tegenstelling tot de berichten die sinds donderdagmiddag de wereld rond gingen, neemt de Egyptische president geen ontslag.

Volg de situatie in Caïro op de voet: livestream van Al Jazeera.

In tegenstelling tot de berichten die sinds donderdagmiddag de wereld rond gingen, weigert de Egyptische president Hosni Mubarak ontslag te nemen. Hij blijft aan tot de presidentsverkiezingen in september, maar beloofde wel enkele bevoegdheden over te dragen aan vicepresident Omar Suleiman.

Mubarak heeft dat donderdagavond gezegd in een toespraak op de Egyptische staatstelevisie.

Hij zei dat hij “dictaten vanuit het buitenland zal negeren” en bood zijn verontschuldigingen aan voor de doden die bij de onlusten zijn gevallen. “Jullie eisen zijn juist en rechtvaardig”, zei Mubarak. “Het bloed van hen die zijn gevallen, zal niet voor niets hebben gevloeid.”

Protest

Donderdagnamiddag was de algemene verwachting ontstaan, ook bij de Amerikaanse president Barack Obama en inlichtingendienst CIA, dat Mubarak zijn aftreden zou aankondigen.

Een en ander zorgde ervoor dat honderdduizenden Egyptenaren verzamelden op en rond het Tahrirplein in Caïro, waar al meer dan twee weken wordt geprotesteerd tegen het 30-jarige bewind van Mubarak (82). De manifestanten reageren dan ook woedend op de speech van Mubarak.

Mubarak had eerder al aangekondigd dat hij zich bij de verkiezingen in september niet meer kandidaat zou stellen voor een nieuwe ambtstermijn, maar de betogers eisen dat hij onmiddellijk aftreedt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content