Anti-Poetinbetogers vrijgelaten maar aangeklaagd

© Reuters

De 250 anti-Poetinbetogers die eerder in Moskou werden opgepakt zijn ondertussen vrijgelaten. Wel worden ze aangeklaagd wegens het organiseren van een niet toegelaten openbare bijeenkomst.

De betogers die eerder in Moskou werden gearresteerd zijn intussen weer vrijgelaten. Dat laat de politie van Moskou. Wel worden ze vervolgd wegens inbreuken op de regelgeving rond het organiseren van openbare bijeenkomsten. Ze riskeren boetes tot 51 euro. Ilja Jasjin, een van de leiders van de Russische beweging Solidariteit riskeert ook nog een celstraf van twee weken wegens weerspannigheid.

Ook verschillende prominenten gearresteerd

Bij protesten tegen de nieuw verkozen Russische president Vladimir Poetin werden zowel in Moskou als in Sint-Petersburg verschillende regeringstegenstanders opgepakt, onder wie ook de auteur Eduard Limonov, stichter van de kleine, nationalistische partij NBP (Nationaal-Bolsjevistische Partij). Ook de bekende blogger Aleksej Navalnij, die in oppositiekringen als mogelijke toekomstige presidentskandidaat geldt, werd samen met de linkse politicus Sergej Oedaltsov afgevoerd, aldus persagentschap Interfax.

Arrestaties verliepen hardhandig

Aanhangers van Limonov probeerden zich voor het gebouw van de Centrale Kiescommissie te verzamelen, maar dat werd hen verhinderd door politieagenten. Volgens de oppositie werden in Moskou zowat 250 manifestanten opgepakt, maar de politie maakt melding van ongeveer 50 personen die tijdens de niet-toegelaten bijeenkomst opgepakt werden. De arrestaties gingen er hardhandig aan toe.

In Sint-Petersburg zijn ook 300 manifestanten opgepakt toen ze zich in het centrum probeerden te verzamelen.

Protestbeweging
Op een ander plein in het centrum van Moskou hebben volgens de autoriteiten meer dan 14.000 mensen vreedzaam tegen het resultaat van de presidentsverkiezingen geprotesteerd. De protesten gaan door. Veiligheidsagenten staan in voor de veiligheid van het Kremlin.

Ondertussen veroordeelde ex-presidentskandidaat en miljardair Michail Prochorov het politiegeweld. De oppositie kondigt aan dat er voor zondag een nieuwe grote betoging gepland staat. (Belga/INM/PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content