De door de VS geleide anti-IS-coalitie is niet van plan nog jihadisten van Islamitische Staat te bombarderen die zich in door de Syrische regering gecontroleerd gebied bevinden. Dat heeft de Britse generaal-majoor Felix Gedney woensdag gezegd. In die regio's - driekwart van het grondgebied - gaat de coalitie ervan uit dat het aan de regeringsgetrouwe troepen is om IS-militanten te neutraliseren.

Het besluit maakt mogelijk deel uit van de poging van Washington om de toestand met de Russische militairen in Syrië te 'deconflicteren'.

Nog niet zo lang geleden klonk het bij de coalitie dat de Syrische regering over te weinig troepen beschikte om IS (effectief) te bestrijden.

Gedney suggereerde woensdag nog een link tussen IS en Damascus, doordat jihadisten zich volgens hem 'blijkbaar straffeloos' in regeringsgebied kunnen verplaatsen.

Volgens de coalitie bevindt zich momenteel nog een duizendtal IS-jihadisten in Syrië en Irak. Dat is een verbluffende daling in vergelijking met begin december, toen de coalitie het had over 3.000 IS-militanten in 'Syraq'. Onduidelijk is of die verdwenen 2.000 naar ander oorlogsgebied zijn vertrokken of naar hun land van herkomst zijn teruggekeerd.

39.000

Intussen meldt het Syrisch mensenrechtenobservatorium (SOHR) in Londen dat in 2017 ongeveer 39.000 mensen zijn omgekomen in de oorlog in Syrië.

Onder de doden waren 10.507 burgers, 2.109 kinderen en 1.492 vrouwen. Daarnaast lieten 2.923 regeringssoldaten en 7.494 strijders het leven, vooral van Islamitische Staat (IS) en Jabhat Fatah al-Sham, de Syrische tak van al-Qaida. Ook werden ongeveer 212 Hezbollah-strijders gedood, volgens de in Londen gevestigde ngo.

De crisis in Syrië begon met vreedzame demonstraties tegen de regering in maart 2011. Het conflict mondde uit in een burgeroorlog waarbij volgens activisten van de oppositie al meer dan 400.000 doden vielen.

De door de VS geleide anti-IS-coalitie is niet van plan nog jihadisten van Islamitische Staat te bombarderen die zich in door de Syrische regering gecontroleerd gebied bevinden. Dat heeft de Britse generaal-majoor Felix Gedney woensdag gezegd. In die regio's - driekwart van het grondgebied - gaat de coalitie ervan uit dat het aan de regeringsgetrouwe troepen is om IS-militanten te neutraliseren. Het besluit maakt mogelijk deel uit van de poging van Washington om de toestand met de Russische militairen in Syrië te 'deconflicteren'.Nog niet zo lang geleden klonk het bij de coalitie dat de Syrische regering over te weinig troepen beschikte om IS (effectief) te bestrijden. Gedney suggereerde woensdag nog een link tussen IS en Damascus, doordat jihadisten zich volgens hem 'blijkbaar straffeloos' in regeringsgebied kunnen verplaatsen. Volgens de coalitie bevindt zich momenteel nog een duizendtal IS-jihadisten in Syrië en Irak. Dat is een verbluffende daling in vergelijking met begin december, toen de coalitie het had over 3.000 IS-militanten in 'Syraq'. Onduidelijk is of die verdwenen 2.000 naar ander oorlogsgebied zijn vertrokken of naar hun land van herkomst zijn teruggekeerd.Intussen meldt het Syrisch mensenrechtenobservatorium (SOHR) in Londen dat in 2017 ongeveer 39.000 mensen zijn omgekomen in de oorlog in Syrië.Onder de doden waren 10.507 burgers, 2.109 kinderen en 1.492 vrouwen. Daarnaast lieten 2.923 regeringssoldaten en 7.494 strijders het leven, vooral van Islamitische Staat (IS) en Jabhat Fatah al-Sham, de Syrische tak van al-Qaida. Ook werden ongeveer 212 Hezbollah-strijders gedood, volgens de in Londen gevestigde ngo. De crisis in Syrië begon met vreedzame demonstraties tegen de regering in maart 2011. Het conflict mondde uit in een burgeroorlog waarbij volgens activisten van de oppositie al meer dan 400.000 doden vielen.