In een interview met de Franse krant Le Monde geeft Syrië-gezant voor de Verenigde Naties, Kofi Annan, toe dat zijn vredesplan voor het door zware onlusten geteisterde land 'dode letter' is gebleven. "De gevechten tussen de opstandelingen en de getrouwen van het regime van president Al-Assad gaan door. Ik ben er niet in geslaagd om mijn missie tot een goed einde te brengen, maar dat moet niet het einde betekenen van de inspanningen van de internationale gemeenschap om tot een duurzame en vreedzame oplossing in de regio te komen. Het kan bijvoorbeeld nuttig blijken om Iran in de vredesgesprekken te betrekken", aldus Annan.

Het geweld in Syrië duurt nu bijna anderhalf jaar. Annan, voormalig secretaris-generaal van de VN, is pas drie maanden geleden aangezocht door de Verenigde Naties om te helpen bemiddelen in het conflict. De Syrië-gezant erkent dat, ondanks herhaalde pogingen van de internationale gemeenschap, zijn eigen vredesplan incluis, om tot een onderhandelde vrede te komen, dit tot op vandaag niet is gelukt. "Er is geen garantie op succes. Die is er nooit", luidt het

In hetzelfde interview wijst de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties op het belang van een land als Rusland in deze crisis. Rusland is een belangrijke bondgenoot gebleken van het regime van Bashar Al-Assad en heeft elk internationaal ingrijpen tegen het regime voorlopig afgeblokt. Naast Rusland ziet Annan ook een sleutelrol weggelegd voor Iran. "Dit land heeft, naast Rusland, een zeer belangrijke invloed in de regio en die mogen we als internationale gemeenschap niet naast ons neerleggen", aldus nog de vredesgezant.

Geweld blijft slachtoffers maken
Uit een recent rapport van het Syrisch Obervatorium voor de Mensenrechten blijkt dat sinds het uitbreken van het geweld al 17.012 mensen om het leven zijn gekomen. Daarvan zijn 11.815 burgers. Volgens Rami Abdel Rahmane, voorzitter van het Observatorium, is het staakt-het-vuren, dat inherent was aan het vredesplan van Annan, nooit gerespecteerd geweest. Het aantal slachtoffers sinds 12 april, de dag dat de wapens langs beide kanten zouden moeten zwijgen hebben, zou op 5.898 liggen. (Belga/INM)

In een interview met de Franse krant Le Monde geeft Syrië-gezant voor de Verenigde Naties, Kofi Annan, toe dat zijn vredesplan voor het door zware onlusten geteisterde land 'dode letter' is gebleven. "De gevechten tussen de opstandelingen en de getrouwen van het regime van president Al-Assad gaan door. Ik ben er niet in geslaagd om mijn missie tot een goed einde te brengen, maar dat moet niet het einde betekenen van de inspanningen van de internationale gemeenschap om tot een duurzame en vreedzame oplossing in de regio te komen. Het kan bijvoorbeeld nuttig blijken om Iran in de vredesgesprekken te betrekken", aldus Annan. Het geweld in Syrië duurt nu bijna anderhalf jaar. Annan, voormalig secretaris-generaal van de VN, is pas drie maanden geleden aangezocht door de Verenigde Naties om te helpen bemiddelen in het conflict. De Syrië-gezant erkent dat, ondanks herhaalde pogingen van de internationale gemeenschap, zijn eigen vredesplan incluis, om tot een onderhandelde vrede te komen, dit tot op vandaag niet is gelukt. "Er is geen garantie op succes. Die is er nooit", luidt het In hetzelfde interview wijst de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties op het belang van een land als Rusland in deze crisis. Rusland is een belangrijke bondgenoot gebleken van het regime van Bashar Al-Assad en heeft elk internationaal ingrijpen tegen het regime voorlopig afgeblokt. Naast Rusland ziet Annan ook een sleutelrol weggelegd voor Iran. "Dit land heeft, naast Rusland, een zeer belangrijke invloed in de regio en die mogen we als internationale gemeenschap niet naast ons neerleggen", aldus nog de vredesgezant. Geweld blijft slachtoffers maken Uit een recent rapport van het Syrisch Obervatorium voor de Mensenrechten blijkt dat sinds het uitbreken van het geweld al 17.012 mensen om het leven zijn gekomen. Daarvan zijn 11.815 burgers. Volgens Rami Abdel Rahmane, voorzitter van het Observatorium, is het staakt-het-vuren, dat inherent was aan het vredesplan van Annan, nooit gerespecteerd geweest. Het aantal slachtoffers sinds 12 april, de dag dat de wapens langs beide kanten zouden moeten zwijgen hebben, zou op 5.898 liggen. (Belga/INM)