Een hardnekkig gerucht zet vrouwen in El Salvador er massaal toe aan om hun haar te kleuren. Het rumoer luidt dat vrouwen van bendeleden alleen blond of rood haar mogen hebben, anders lopen ze het risico vermoord te worden. Hoewel het gerucht zowel door de politie als door de bendes wordt ontkracht, verven vrouwen voor de zekerheid toch maar hun haar, meldt AP.

'Ik wacht niet tot er definitief uitsluitsel komt, hoor', vertelt een vrouw aan het persbureau. 'Voor je het weet is het te laat en ben je dood.'

Huurmoorden en afpersing

De twee gewelddadige bendes Barrio 18 en Mara Salvatruchas 13 (MS-13) voeren een bloedige strijd om territorium in het Centraal-Amerikaanse land. Geld verdienen ze met drugshandel, afpersing, huurmoorden en ontvoeringen.

In 2012 kwamen de twee bendes overeen om de wapens neer te leggen, waardoor het aantal moorden sterk afnam. Maar sinds januari 2014 laait het geweld weer in alle hevigheid op. President Sanchez Ceren verbrak namelijk de wapenstilstand. Ceren ligt dan ook erg onder vuur bij de bevolking, hij wordt verantwoordelijk geacht voor het toenemende aantal doden.

Gevaarlijker dan tijdens burgeroorlog

El Salvador telt 6,3 miljoen inwoners en is een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Alleen in mei al werden er zeker 635 vermoord, wat neerkomt een gemiddelde van 19 personen dag. Deze cijfers van de lokale politie tonen aan dat het land nu zelfs gevaarlijker is dan tijdens de burgeroorlog die woedde van 1980 tot 1992. Toen stierven er volgens cijfers van de Verenigde Naties gemiddeld 17 mensen per dag.

En ook juni lijkt op weg om opnieuw een erg dodelijke maand te worden. (AVE)

Een hardnekkig gerucht zet vrouwen in El Salvador er massaal toe aan om hun haar te kleuren. Het rumoer luidt dat vrouwen van bendeleden alleen blond of rood haar mogen hebben, anders lopen ze het risico vermoord te worden. Hoewel het gerucht zowel door de politie als door de bendes wordt ontkracht, verven vrouwen voor de zekerheid toch maar hun haar, meldt AP. 'Ik wacht niet tot er definitief uitsluitsel komt, hoor', vertelt een vrouw aan het persbureau. 'Voor je het weet is het te laat en ben je dood.'De twee gewelddadige bendes Barrio 18 en Mara Salvatruchas 13 (MS-13) voeren een bloedige strijd om territorium in het Centraal-Amerikaanse land. Geld verdienen ze met drugshandel, afpersing, huurmoorden en ontvoeringen. In 2012 kwamen de twee bendes overeen om de wapens neer te leggen, waardoor het aantal moorden sterk afnam. Maar sinds januari 2014 laait het geweld weer in alle hevigheid op. President Sanchez Ceren verbrak namelijk de wapenstilstand. Ceren ligt dan ook erg onder vuur bij de bevolking, hij wordt verantwoordelijk geacht voor het toenemende aantal doden. El Salvador telt 6,3 miljoen inwoners en is een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Alleen in mei al werden er zeker 635 vermoord, wat neerkomt een gemiddelde van 19 personen dag. Deze cijfers van de lokale politie tonen aan dat het land nu zelfs gevaarlijker is dan tijdens de burgeroorlog die woedde van 1980 tot 1992. Toen stierven er volgens cijfers van de Verenigde Naties gemiddeld 17 mensen per dag. En ook juni lijkt op weg om opnieuw een erg dodelijke maand te worden. (AVE)