Bij de stemming in de Bundestag in Berlijn is de Duitse bondskanselier Angela Merkel herkozen. De christendemocratische politica kreeg 462 stemmen achter zich. Haar "grote coalitie" van christen- en sociaaldemocraten beschikt over 504 van de 631 zetels in het Duitse parlement. De absolute meerderheid ligt bij 316 stemmen.

Merkel nam zelf aan de stemming deel. De volgende fase is de benoeming door de Duitse president Joachim Gauck en de eedaflegging in het parlement. Daarop volgt de benoeming en de eedaflegging van de ministers.

Nipt geen absolute meerderheid

De 59-jarige Merkel regeert Duitsland sinds november 2005. Tijdens haar eerste ambtstermijn zat ze eveneens een zwartrode coalitie voor. Van 2009 tot 2013 regeerde Merkel met een coalitie van christendemocraten en liberalen (FDP).

Bij de parlementsverkiezingen van september misten de CDU en CSU rond Merkel net de absolute meerderheid, terwijl de FDP de kiesdrempel niet haalde en uit het parlement verdween. De regeringsvorming sleepte daarom aan. Eind november raakten de CDU, CSU en de sociaaldemocratische SPD het eens over een "grote coalitie". Zaterdag kwam het licht op groen van de SPD-leden. (Belga/AVE)

Bij de stemming in de Bundestag in Berlijn is de Duitse bondskanselier Angela Merkel herkozen. De christendemocratische politica kreeg 462 stemmen achter zich. Haar "grote coalitie" van christen- en sociaaldemocraten beschikt over 504 van de 631 zetels in het Duitse parlement. De absolute meerderheid ligt bij 316 stemmen. Merkel nam zelf aan de stemming deel. De volgende fase is de benoeming door de Duitse president Joachim Gauck en de eedaflegging in het parlement. Daarop volgt de benoeming en de eedaflegging van de ministers. De 59-jarige Merkel regeert Duitsland sinds november 2005. Tijdens haar eerste ambtstermijn zat ze eveneens een zwartrode coalitie voor. Van 2009 tot 2013 regeerde Merkel met een coalitie van christendemocraten en liberalen (FDP). Bij de parlementsverkiezingen van september misten de CDU en CSU rond Merkel net de absolute meerderheid, terwijl de FDP de kiesdrempel niet haalde en uit het parlement verdween. De regeringsvorming sleepte daarom aan. Eind november raakten de CDU, CSU en de sociaaldemocratische SPD het eens over een "grote coalitie". Zaterdag kwam het licht op groen van de SPD-leden. (Belga/AVE)