Merkel zal zich daarnaast ook opnieuw kandidaat stellen als voorzitter van de partij. Eerder had ze al verklaard dat volgens haar het leiderschap van de partij en het ambt van bondskanselier in één persoon kunnen verenigd worden. De afgelopen dagen gingen steeds meer politici binnen de partij ervan uit dat ze zich voor beide functies kandidaat zou stellen. Op 6 december kiest de CDU in Essen een nieuw bestuur. Merkel is sinds april 2000 voorzitter van de christendemocratische partij en sinds november 2005 bondskanselier.

Wordt ze in 2017 voor de vierde maal verkozen, kan ze CDU-medeoprichter Konrad Adenauer en ook recordhouder Helmut Kohl bijbenen. Adenauer was 14 jaar lang bondskanselier, Kohl 16 jaar.

Merkel kampte de voorbije maanden met verschillende moeilijkheden, van kritiek op haar aanpak van de vluchtelingencrisis tot een dalende steun door een toenemend rechts-populistisch sentiment.

Internationaal werd ze nog geprezen als de laatste verdediger van de westerse waarden, na de verkiezing van Donald Trump tot toekomstig president van de VS. De huidige Amerikaanse president Barack Obama noemde haar tijdens zijn afscheidsbezoek aan Duitsland "taai" en verklaarde dat hij op haar zou stemmen, zou hij een Duitser zijn. (Belga/JH)

Merkel zal zich daarnaast ook opnieuw kandidaat stellen als voorzitter van de partij. Eerder had ze al verklaard dat volgens haar het leiderschap van de partij en het ambt van bondskanselier in één persoon kunnen verenigd worden. De afgelopen dagen gingen steeds meer politici binnen de partij ervan uit dat ze zich voor beide functies kandidaat zou stellen. Op 6 december kiest de CDU in Essen een nieuw bestuur. Merkel is sinds april 2000 voorzitter van de christendemocratische partij en sinds november 2005 bondskanselier. Wordt ze in 2017 voor de vierde maal verkozen, kan ze CDU-medeoprichter Konrad Adenauer en ook recordhouder Helmut Kohl bijbenen. Adenauer was 14 jaar lang bondskanselier, Kohl 16 jaar. Merkel kampte de voorbije maanden met verschillende moeilijkheden, van kritiek op haar aanpak van de vluchtelingencrisis tot een dalende steun door een toenemend rechts-populistisch sentiment. Internationaal werd ze nog geprezen als de laatste verdediger van de westerse waarden, na de verkiezing van Donald Trump tot toekomstig president van de VS. De huidige Amerikaanse president Barack Obama noemde haar tijdens zijn afscheidsbezoek aan Duitsland "taai" en verklaarde dat hij op haar zou stemmen, zou hij een Duitser zijn. (Belga/JH)