In Duitsland is de verdeling bekendgemaakt van de ministerportefeuilles. Dat meldt het weekblad Der Spiegel. Angela Merkel kan daarmee beginnen aan haar derde mandaat als bondskanselier.

In de loop van de dag zullen de Duitse coalitiepartners CDU, CSU en SPD het 185 bladzijden tellende regeerakkoord ondertekenen. Morgen wordt Merkel in de Bondsdag dan formeel verkozen tot bondskanselier. Haar ministers leggen vervolgens de eed af bij de Duitse president Joachim Gauck. De derde regering Merkel telt 16 ministers, waarvan de SPD er zes levert.

Oude gezichten

In de nieuwe Duitse regering keren verschillende oude gezichten terug. Zo blijft onder meer de christendemocraat Wolfgang Schäuble op post als minister van Financiën. Frank-Walter Steinmeier (SPD) keert dan weer terug naar Buitenlandse Zaken. Tussen 2005 en 2009 was Steinmeier al eens buitenlandminister in het eerste kabinet-Merkel. Hij volgt in dat ambt de liberaal Guido Westerwelle op, die nog niet in zijn kaarten laat kijken over zijn politieke toekomst.

Vrouw op Defensie

Met Ursula von der Leyen zorgen de christendemocraten voor een primeur. Zij wordt de eerste vrouwelijke minister van Defensie in Duitsland. Door politieke analisten wordt ze getipt als een mogelijke opvolgster voor Merkel in het ambt van bondskanselier.

Kernuitstap

De SPD'er Sigmar Gabriel wordt de 'superminister' van Economie in de nieuwe regering. In zijn nieuwe functie zal hij Duitse kernuitstap in goede banen moeten leiden.

Europese Centrale Bank

Verder neemt Jörg Asmussen ontslag als directeur bij de Europese Centrale Bank (ECB). Hij wordt staatssecretaris op het ministerie voor Werkgelegenheid. Merkel gaf meteen aan dat Asmussen bij de ECB moet worden opgevolgd door een landgenoot. Als naam circuleert dan Sabine Lautenschläger, die momenteel vicevoorzitter is van de Bundesbank. (Belga/YD)

In Duitsland is de verdeling bekendgemaakt van de ministerportefeuilles. Dat meldt het weekblad Der Spiegel. Angela Merkel kan daarmee beginnen aan haar derde mandaat als bondskanselier.In de loop van de dag zullen de Duitse coalitiepartners CDU, CSU en SPD het 185 bladzijden tellende regeerakkoord ondertekenen. Morgen wordt Merkel in de Bondsdag dan formeel verkozen tot bondskanselier. Haar ministers leggen vervolgens de eed af bij de Duitse president Joachim Gauck. De derde regering Merkel telt 16 ministers, waarvan de SPD er zes levert.In de nieuwe Duitse regering keren verschillende oude gezichten terug. Zo blijft onder meer de christendemocraat Wolfgang Schäuble op post als minister van Financiën. Frank-Walter Steinmeier (SPD) keert dan weer terug naar Buitenlandse Zaken. Tussen 2005 en 2009 was Steinmeier al eens buitenlandminister in het eerste kabinet-Merkel. Hij volgt in dat ambt de liberaal Guido Westerwelle op, die nog niet in zijn kaarten laat kijken over zijn politieke toekomst.Met Ursula von der Leyen zorgen de christendemocraten voor een primeur. Zij wordt de eerste vrouwelijke minister van Defensie in Duitsland. Door politieke analisten wordt ze getipt als een mogelijke opvolgster voor Merkel in het ambt van bondskanselier.De SPD'er Sigmar Gabriel wordt de 'superminister' van Economie in de nieuwe regering. In zijn nieuwe functie zal hij Duitse kernuitstap in goede banen moeten leiden.Verder neemt Jörg Asmussen ontslag als directeur bij de Europese Centrale Bank (ECB). Hij wordt staatssecretaris op het ministerie voor Werkgelegenheid. Merkel gaf meteen aan dat Asmussen bij de ECB moet worden opgevolgd door een landgenoot. Als naam circuleert dan Sabine Lautenschläger, die momenteel vicevoorzitter is van de Bundesbank. (Belga/YD)