Het loslaten van de verplichte 1,5 meter is volgens Rutte een belangrijke stap. Maar het betekent niet dat alles meteen weer wordt zoals het was voor het coronavirus de kop opstak in Nederland, waarschuwt hij. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en ziekenhuisopnames, zei hij.

Voorts vervalt de mondmaskerplicht op treinstations en op perrons. Wel blijft de maatregel nog gelden in het openbaar vervoer. Ook moeten reizigers op luchthavens een mondkapje op na de securitycheck en eventueel op andere plekken die het vliegveld zelf aanwijst.

Het ontslagnemende kabinet geeft werkgevers en werknemers ook iets meer ruimte om afspraken te maken over thuiswerken. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Tot nu toe werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken.

Het kabinet maakt ook geld vrij voor gemeenten zodat zij extra toezichthouders kunnen aannemen voor de handhaving van de coronatoegangsbewijzen.

Vanaf 25 september zijn die bewijzen nodig om toegang te krijgen tot de horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden. De controle van de bewijzen duurt vooralsnog tot begin november. Gevaccineerde reizigers die naar Nederland terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine.

Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, kunnen ook de komende tijd nog gratis een coronatest ophalen, zo zei Rutte nog. In de zorg wordt het wel toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus.

Tijdens de persconferentie van Rutte en coronaminister Hugo de Jonge was er "lawaaiprotest" van tegenstanders. "Het protest vindt plaats op de Turfmarkt", zegt een woordvoerster van de politie. De politie is ter plekke en houdt de demonstranten weg van de plek van de persconferentie.

Het loslaten van de verplichte 1,5 meter is volgens Rutte een belangrijke stap. Maar het betekent niet dat alles meteen weer wordt zoals het was voor het coronavirus de kop opstak in Nederland, waarschuwt hij. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en ziekenhuisopnames, zei hij. Voorts vervalt de mondmaskerplicht op treinstations en op perrons. Wel blijft de maatregel nog gelden in het openbaar vervoer. Ook moeten reizigers op luchthavens een mondkapje op na de securitycheck en eventueel op andere plekken die het vliegveld zelf aanwijst. Het ontslagnemende kabinet geeft werkgevers en werknemers ook iets meer ruimte om afspraken te maken over thuiswerken. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Tot nu toe werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Het kabinet maakt ook geld vrij voor gemeenten zodat zij extra toezichthouders kunnen aannemen voor de handhaving van de coronatoegangsbewijzen. Vanaf 25 september zijn die bewijzen nodig om toegang te krijgen tot de horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden. De controle van de bewijzen duurt vooralsnog tot begin november. Gevaccineerde reizigers die naar Nederland terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine. Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, kunnen ook de komende tijd nog gratis een coronatest ophalen, zo zei Rutte nog. In de zorg wordt het wel toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus. Tijdens de persconferentie van Rutte en coronaminister Hugo de Jonge was er "lawaaiprotest" van tegenstanders. "Het protest vindt plaats op de Turfmarkt", zegt een woordvoerster van de politie. De politie is ter plekke en houdt de demonstranten weg van de plek van de persconferentie.