De politieke dagen van Jacob Zuma lijken geteld. Gisteren begon het uitvoerend comité van regeringspartij ANC aan een vergadering die de toekomst van de Zuid-Afrikaanse president moest bepalen. Er zou beslist worden of Zuma moest opstappen voor het einde van zijn twee ambtstermijn, en in welke omstandigheden.

De 75-jarige leider ligt al langer onder vuur. Hij wordt ervan beschuldigd zich te laten hebben corrumperen door een rijke Indiase zakenfamilie, de Gupta's. Zij kregen lucratieve zakendeals en beïnvloedden mogelijk zijn ministerbenoemingen.

Plaatsvervangend president en ANC-leider Cyril Ramaphosa verliet de vergadering van het ANC maandag laat, om te praten met Zuma in de ambtswoning van de president, berichten lokale media. Nadien keerde hij terug naar de vergadering rond middernacht.

Na ruim dertien uur vergaderen zou het ANC volgens verschillende bronnen Zuma bevel gegeven hebben zich terug te trekken, nadat hij eerder had geweigerd ontslag te nemen. De partij weigerde ook een voorstel van Zuma om drie maanden langer aan te mogen blijven, in ruil voor zijn ontslag.

Het ANC zou hem de beslissing schriftelijk overmaken, en Zuma zei dat hij publiekelijk zou reageren, schrijft de website News24. Officiële bevestiging hiervan ontbreekt. Het ANC zegt dat het dinsdagmiddag op een persconferentie meer uitleg zal verschaffen over de uitkomst van de vergadering over de toekomst van Zuma.

Anonieme bronnen zeggen aan het door de staat gecontroleerde SABC dat Zuma 48 uur kreeg om ontslag te nemen. Eerder hadden acht oppositiepartijen opgeroepen tot de 'onmiddellijke afzetting' van Zuma.

Cyril Ramaphosa, de vakbondsman die zakenman werd, werd verkozen in december om de regerende partij te leiden. Zuma's tweede termijn als voorzitter kwam toen tot een einde. Als Zuma aftreedt als president, zal Ramaphosa hem wellicht opvolgen.

De politieke dagen van Jacob Zuma lijken geteld. Gisteren begon het uitvoerend comité van regeringspartij ANC aan een vergadering die de toekomst van de Zuid-Afrikaanse president moest bepalen. Er zou beslist worden of Zuma moest opstappen voor het einde van zijn twee ambtstermijn, en in welke omstandigheden.De 75-jarige leider ligt al langer onder vuur. Hij wordt ervan beschuldigd zich te laten hebben corrumperen door een rijke Indiase zakenfamilie, de Gupta's. Zij kregen lucratieve zakendeals en beïnvloedden mogelijk zijn ministerbenoemingen.Plaatsvervangend president en ANC-leider Cyril Ramaphosa verliet de vergadering van het ANC maandag laat, om te praten met Zuma in de ambtswoning van de president, berichten lokale media. Nadien keerde hij terug naar de vergadering rond middernacht.Na ruim dertien uur vergaderen zou het ANC volgens verschillende bronnen Zuma bevel gegeven hebben zich terug te trekken, nadat hij eerder had geweigerd ontslag te nemen. De partij weigerde ook een voorstel van Zuma om drie maanden langer aan te mogen blijven, in ruil voor zijn ontslag. Het ANC zou hem de beslissing schriftelijk overmaken, en Zuma zei dat hij publiekelijk zou reageren, schrijft de website News24. Officiële bevestiging hiervan ontbreekt. Het ANC zegt dat het dinsdagmiddag op een persconferentie meer uitleg zal verschaffen over de uitkomst van de vergadering over de toekomst van Zuma.Anonieme bronnen zeggen aan het door de staat gecontroleerde SABC dat Zuma 48 uur kreeg om ontslag te nemen. Eerder hadden acht oppositiepartijen opgeroepen tot de 'onmiddellijke afzetting' van Zuma.Cyril Ramaphosa, de vakbondsman die zakenman werd, werd verkozen in december om de regerende partij te leiden. Zuma's tweede termijn als voorzitter kwam toen tot een einde. Als Zuma aftreedt als president, zal Ramaphosa hem wellicht opvolgen.