In de coalitie spelen Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, die allebei wapens intrekken uit onder meer de VS, een vooraanstaande rol.

Volgens Amnesty zijn er bewijzen van "onwettige luchtaanvallen, waarvan sommige oorlogsmisdaden zijn".

Donatella Rovera, die namens Amnesty op onderzoek ging naar noordelijk Jemen, zegt dat de "bommen dag en nacht vallen" ("De bommen vallen dag en nacht" is trouwens de titel van het rapport dat Amnesty over Jemen uitbrengt).

Amnesty analyseert 13 luchtaanvallen op Saada, een uitvalsbasis van de sjiitische Houthis tegen wie de 'Saudische coalitie' ten strijde trekt. Tussen mei en juli kwamen bij de luchtaanvallen in Saada 100 burgers, van wie 59 kinderen, om het leven, aldus Amnesty. Bij de bombardementen worden "internationaal verboden clusterbommen gebruikt". Clusterbommen vallen in explosieve stukken uiteen, waardoor ze dodelijker zijn, en eerder de burgerbevolking treffen.

'Wapenexporteurs verantwoordelijk'

"De VS en andere wapenexporterende landen hebben de verantwoordelijkheid om de partijen in het conflict rond Jemen geen wapens te verkopen die een ernstige schending van het internationaal humanitair recht vergemakkelijken".

Amnesty wil dat de wapenexporteurs onder meer ophouden de coalitie van raketten en bommen te voorzien.

Eerder hadden ngo's al "incidenten" aangeklaagd, zoals vorige week nog een dodelijk bombardement van een huwelijksfeest. Maar Amnesty gaat verder en klaagt een "schrikbarend misprijzen voor mensenlevens aan bij de Saudische coalitie die hele steden beschouwt als militaire doelwitten".

De soennitische Saudische coalitie gaat in Jemen een sjiitische, door Iran ondersteunde rebellengroep te lijf. Volgens schattingen van ngo's zijn er bij bombardementen al 3.500 doden gevallen, de helft daarvan burgers.

De VN heeft het meer in het algemeen over 5.000 doden en 25.000 gewonden in Jemen.

(Belga/RR)

In de coalitie spelen Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, die allebei wapens intrekken uit onder meer de VS, een vooraanstaande rol.Volgens Amnesty zijn er bewijzen van "onwettige luchtaanvallen, waarvan sommige oorlogsmisdaden zijn". Donatella Rovera, die namens Amnesty op onderzoek ging naar noordelijk Jemen, zegt dat de "bommen dag en nacht vallen" ("De bommen vallen dag en nacht" is trouwens de titel van het rapport dat Amnesty over Jemen uitbrengt). Amnesty analyseert 13 luchtaanvallen op Saada, een uitvalsbasis van de sjiitische Houthis tegen wie de 'Saudische coalitie' ten strijde trekt. Tussen mei en juli kwamen bij de luchtaanvallen in Saada 100 burgers, van wie 59 kinderen, om het leven, aldus Amnesty. Bij de bombardementen worden "internationaal verboden clusterbommen gebruikt". Clusterbommen vallen in explosieve stukken uiteen, waardoor ze dodelijker zijn, en eerder de burgerbevolking treffen. "De VS en andere wapenexporterende landen hebben de verantwoordelijkheid om de partijen in het conflict rond Jemen geen wapens te verkopen die een ernstige schending van het internationaal humanitair recht vergemakkelijken".Amnesty wil dat de wapenexporteurs onder meer ophouden de coalitie van raketten en bommen te voorzien.Eerder hadden ngo's al "incidenten" aangeklaagd, zoals vorige week nog een dodelijk bombardement van een huwelijksfeest. Maar Amnesty gaat verder en klaagt een "schrikbarend misprijzen voor mensenlevens aan bij de Saudische coalitie die hele steden beschouwt als militaire doelwitten".De soennitische Saudische coalitie gaat in Jemen een sjiitische, door Iran ondersteunde rebellengroep te lijf. Volgens schattingen van ngo's zijn er bij bombardementen al 3.500 doden gevallen, de helft daarvan burgers.De VN heeft het meer in het algemeen over 5.000 doden en 25.000 gewonden in Jemen.(Belga/RR)