Amnesty: VN moet vandaag tussenkomen om bloedbad in Aleppo te stoppen

Het oude stadsdeel van Aleppo © REUTERS
Rudi Rotthier

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties moet vandaag zelf het heft in handen nemen om het bloedbad onder burgers in het Syrische Oost-Aleppo te stoppen. Dat zegt Amnesty International, dat satellietbeelden en getuigenissen publiceert, die aantonen dat burgers geviseerd worden.

De satellietbeelden tonen onder meer aan, zegt Amnesty International, dat het Syrisch leger, met Russische steun, wel degelijk woongebied, medische centra, scholen, markten en moskeeën heeft beschoten. Sinds 21 september werden 14 medische instellingen gebombardeerd. Ook zijn er volgens de mensenrechtenorganisatie aanwijzingen dat daarbij clusterbommen van Russische makelij werden gebruikt.

“De lijdzaamheid van de wereld in het licht van het aanhoudend bloedbad en de flagrante schendingen van mensenrechten in Aleppo moet ophouden”, aldus Lynn Maalouf, verantwoordelijke van de organisatie in Beiroet, Libanon.

Oost-Aleppo wordt gecontroleerd door rebellengroepen. Door Russen ondersteunde regeringstroepen voeren aanvallen uit tegen dat deel van de stad. Maar die aanvallen zijn eerder gericht tegen burgers dan tegen militaire installaties, aldus Amnesty.

Satellietbeeld van woongebied in Aleppo voor recente aanvallen
Satellietbeeld van woongebied in Aleppo voor recente aanvallen© /

Maalouf heeft het over aanhoudende vernielende, dodelijke aanvallen gedurende de voorbije maand, waarbij het Syrisch regeringsleger met steun van Rusland “de fundamentele regels van internationale mensenrechten flagrant genegeerd hebben”.

‘Mijn dochtertje stierf absoluut voor niks’

Amnesty citeert bewoners, zoals activiste Soha, die haar 7 maanden oude baby overal meeneemt omdat ze doodsbang is hem kwijt te geraken. “Telkens ik een vrouw of een kind met verwondingen zie, denk ik dat het mij of mijn zoontje had kunnen overkomen. Het is nergens veilig in Aleppo, elk van ons is een doelwit”.

Siham heeft enkele dagen haar vier jaar oude dochter verloren. Haar echtgenoot werd in 2012 gearresteerd door regeringstroepen.

“Ik heb mijn hele leven in Aleppo gewoond. Ik verloor zes dagen geleden mijn dochter. Een bom viel voor het gebouw waarin ze speelde. Ik kan me niet herinneren wat de laatste woorden waren die ze met me sprak. Ik verloor haar zomaar, zonder reden, absoluut voor niks. Ik wou dat ik met haar gestorven was”.

Satellietbeeld van hetzelfde woongebied na de aanvallen
Satellietbeeld van hetzelfde woongebied na de aanvallen© /

In de VN-Veiligheidsraad worden resoluties al meerdere jaren keer op keer geblokkeerd door Rusland, dat de steun krijgt van China. Zeventig landen hebben voor vandaag de Algemene Vergadering van de VN samengeroepen, die los van de Veiligheidsraad maatregelen kan opleggen. Maalouf: “De Algemene Vergadering moet tone dat zij kan handelen daar waar de Veiligheidsraad zo catastrofaal tekortschoot – de geloofwaardigheid van de VN staat op het spel”.

Amnesty hoopt dat de Algemene Vergadering gerichte maatregelen uitvaardigt, zoals concrete en verregaande sancties tegen machthebbers in Syrië, en een uitvoerig wapenembargo.

‘Oorlogsmisdaden’

Volgens de satellietbeelden die Amnesty vrijgeeft, zijn de voorbije week, in een gebied ter grootte van Manhattan (het stadsdeel van New York waarin de VN is gevestigd), 90 plaatsen beschadigd of vernield.

Vele van die plaatsen liggen ver van frontlijnen of militaire installaties.

Sinds 21 september zijn 14 medische faciliteiten bij luchtaanvallen getroffen, volgens de Syrian American Medical Society. In een goed deel van de 14 kan niet langer gewerkt worden.Tegelijk neemt het aantal slachtoffers toe. In een week zochten 800 mensen medische verzorging.

Fragmenten van een clusterbom in de Syrische provincie Idlib
Fragmenten van een clusterbom in de Syrische provincie Idlib© REUTERS

Een getuige zegt dat het al-Sakhourziekenhuis op 3 oktober drie keer werd aangevallen. Het is gedeeltelijk vernietigd. De bommen maakten er 4 doden en 10 gewonden, bij de gewonden ook 2 of 3 medici. “De dichtste frontlijn ligt 300 meter verder”.

“De doelbewuste aanvallen tegen burgers en burgerinstallaties zijn oorlogsmisdaden”, aldus Maalouf, “waarvoor de verantwoordelijken moeten terechtstaan”.

“Ze maken deel uit van een militaire strategie om het leven onmogelijk te maken voor burgers en om de stad onder geweld leeg te maken”.

Volgens Amnesty zeggen getuigen dat hierbij clusterbommen werden gebruikt, in fragement uit mekaar spattende munitie die internationaal verboden is omdat ze vooral burgers treft.

‘Informeel’

Of de Algemene Vergadering inderdaad concrete maatregelen zal beslissen is zeer de vraag. Op vraag van 70 landen komt de vergadering er maar ze wordt ‘informeel’. De brief van de 70 werd ook verre van unaniem ondersteund. Voor de Canadese VN-ambassadeur Marc-André Blanchard, geciteerd door Belga, dient deze bijeenkomst om de landen te informeren over de crisis, maar zal ze niet leiden tot onmiddellijke actie. “Het is tijd dat de wereld zich ervan verzekert dat we alles doen wat mogelijk is om tot een staakt-het-vuren te komen en om de nodige humanitaire hulp dringend te leveren”, aldus Blanchard. De Canadees wees erop de mogelijke impact van de algemene vergadering niet te onderschatten, maar erkende ook dat haar rol “in dit dossier haar grenzen heeft”. Het voornaamste doel is wellicht de diplomatieke druk op Rusland te verhogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content