Het rapport stelt dat het Nigeriaanse leger en de Civilian Joint Task Force (CJTF), een burgermilitie die nauw met hen samenwerkt, vrouwen van hun mannen scheiden en vervolgens opsluiten in afgelegen vluchtelingenkampen waar ze worden verkracht, soms in ruil voor eten. Amnesty International heeft ook bewijzen verzameld waaruit blijkt dat duizenden mensen sinds 2015 een hongerdood stierven in die kampen in Borno, een staat in het noordoosten van Nigeria.

Vrouwen getuigden aan Amnesty dat de seksuele uitbuiting een georganiseerd systeem is, waarbij soldaten openlijk in het kamp komen voor seks en CJTF-leden de 'mooiste' vrouwen en meisjes uitkiezen om naar de soldaten te brengen die zich buiten de kampen bevinden.

De slachtoffers meldden dat ze te bang waren om de vraag naar seks te weigeren. 'Seks in deze zeer dwingende omstandigheden is altijd verkrachting, zelfs als er geen fysiek geweld wordt gebruik', zegt Osai Ojigho, directeur van Amnesty International Nigeria. 'De Nigeriaanse soldaten en CJTF-leden komen er straffeloos mee weg. Ze gedragen zich alsof ze geen sancties riskeren, maar de daders en hun superieuren die dit zonder enige tegenwind hebben toegestaan, hebben het internationaal recht overtreden en moeten ter verantwoording worden geroepen.'

Uit het onderzoek van Amnesty International blijkt voorts dat honderden vrouwen samen met hun kinderen sinds 2015 in de Giwa-kazerne worden vastgehouden. Hoewel de meesten zijn vrijgelaten, wordt nog een onbekend aantal vastgehouden in het militaire detentiecentrum. Velen van hen waren het slachtoffer van ontvoeringen of gedwongen huwelijken door Boko Haram. In plaats van ze te redden, werden ze door het leger opgesloten omdat ze zogenaamde 'Boko Haram-vrouwen' zijn.

Amnesty roept president Muhammadu Buhari op om actie te ondernemen. 'De Nigeriaanse autoriteiten moeten oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in het noordoosten van het land onderzoeken of de resultaten van hun eerdere onderzoeken hieromtrent kenbaar maken', klinkt het.

Het rapport van Amnesty International is het resultaat van meer dan 250 diepte-interviews en heeft betrekking op satellietkampen die zijn opgezet door het leger in zeven steden in de staat Borno. Het rapport bevat ook interviews met 48 vrouwen en meisjes die uit detentie zijn vrijgelaten en een analyse van video-, foto- en satellietbeelden.

Het rapport stelt dat het Nigeriaanse leger en de Civilian Joint Task Force (CJTF), een burgermilitie die nauw met hen samenwerkt, vrouwen van hun mannen scheiden en vervolgens opsluiten in afgelegen vluchtelingenkampen waar ze worden verkracht, soms in ruil voor eten. Amnesty International heeft ook bewijzen verzameld waaruit blijkt dat duizenden mensen sinds 2015 een hongerdood stierven in die kampen in Borno, een staat in het noordoosten van Nigeria. Vrouwen getuigden aan Amnesty dat de seksuele uitbuiting een georganiseerd systeem is, waarbij soldaten openlijk in het kamp komen voor seks en CJTF-leden de 'mooiste' vrouwen en meisjes uitkiezen om naar de soldaten te brengen die zich buiten de kampen bevinden. De slachtoffers meldden dat ze te bang waren om de vraag naar seks te weigeren. 'Seks in deze zeer dwingende omstandigheden is altijd verkrachting, zelfs als er geen fysiek geweld wordt gebruik', zegt Osai Ojigho, directeur van Amnesty International Nigeria. 'De Nigeriaanse soldaten en CJTF-leden komen er straffeloos mee weg. Ze gedragen zich alsof ze geen sancties riskeren, maar de daders en hun superieuren die dit zonder enige tegenwind hebben toegestaan, hebben het internationaal recht overtreden en moeten ter verantwoording worden geroepen.' Uit het onderzoek van Amnesty International blijkt voorts dat honderden vrouwen samen met hun kinderen sinds 2015 in de Giwa-kazerne worden vastgehouden. Hoewel de meesten zijn vrijgelaten, wordt nog een onbekend aantal vastgehouden in het militaire detentiecentrum. Velen van hen waren het slachtoffer van ontvoeringen of gedwongen huwelijken door Boko Haram. In plaats van ze te redden, werden ze door het leger opgesloten omdat ze zogenaamde 'Boko Haram-vrouwen' zijn. Amnesty roept president Muhammadu Buhari op om actie te ondernemen. 'De Nigeriaanse autoriteiten moeten oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in het noordoosten van het land onderzoeken of de resultaten van hun eerdere onderzoeken hieromtrent kenbaar maken', klinkt het. Het rapport van Amnesty International is het resultaat van meer dan 250 diepte-interviews en heeft betrekking op satellietkampen die zijn opgezet door het leger in zeven steden in de staat Borno. Het rapport bevat ook interviews met 48 vrouwen en meisjes die uit detentie zijn vrijgelaten en een analyse van video-, foto- en satellietbeelden.