Regeringen over de hele wereld hechten steeds vaker meer belang aan het beschermen van hun eigen grenzen dan aan mensenlevens. Dat is een van de voornaamste conclusies van het nieuwe jaarrapport van Amnesty International

Daarnaast roept de organisatie de VN-Veiligheidsraad op om snel in te grijpen inzake het conflict in Syrië.

15 miljoen vluchtelingen

Amnesty International onderzocht vorig jaar mogelijke schendingen van mensenrechten in 159 landen. In 112 daarvan (70 procent) werden folteringen vastgesteld, terwijl in 101 landen (64 procent) de vrije meningsuiting werd beknot.

Een hallucinant cijfer uit het rapport is dat momenteel wereldwijd 15 miljoen mensen geregistreerd staan als vluchteling. "Conflicten waarvoor mensen op de vlucht slaan, worden steeds complexer en duren langer", verklaart Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen. "Internationaal gezien worden mogelijke oplossingen ook almaar vaker geblokkeerd, met name door te stellen dat een conflict tot de soevereiniteit van een staat behoort."

Gruwelijk jaar in Syrië

Amnesty International kan naar eigen zeggen ook niet om de rampzalige toestand in Syrië heen, waar "opnieuw een gruwelijk jaar voorbijging zonder beterschap voor de bevolking." De VN-Veiligheidsraad moet snel tot eensgezinde politieke maatregelen komen, luidt het.

"Concreet kan men de activa bevriezen van president Assad en anderen die er op brutale wijze de mensenrechten schenden, een wapenembargo afdwingen, verdachten voor het Internationaal Strafhof dagen en een sterk mandaat geven aan VN-waarnemers zodat zij wantoestanden kunnen registreren", zegt Moeskops. (Belga/TV)

Regeringen over de hele wereld hechten steeds vaker meer belang aan het beschermen van hun eigen grenzen dan aan mensenlevens. Dat is een van de voornaamste conclusies van het nieuwe jaarrapport van Amnesty International Daarnaast roept de organisatie de VN-Veiligheidsraad op om snel in te grijpen inzake het conflict in Syrië.15 miljoen vluchtelingen Amnesty International onderzocht vorig jaar mogelijke schendingen van mensenrechten in 159 landen. In 112 daarvan (70 procent) werden folteringen vastgesteld, terwijl in 101 landen (64 procent) de vrije meningsuiting werd beknot. Een hallucinant cijfer uit het rapport is dat momenteel wereldwijd 15 miljoen mensen geregistreerd staan als vluchteling. "Conflicten waarvoor mensen op de vlucht slaan, worden steeds complexer en duren langer", verklaart Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen. "Internationaal gezien worden mogelijke oplossingen ook almaar vaker geblokkeerd, met name door te stellen dat een conflict tot de soevereiniteit van een staat behoort." Gruwelijk jaar in Syrië Amnesty International kan naar eigen zeggen ook niet om de rampzalige toestand in Syrië heen, waar "opnieuw een gruwelijk jaar voorbijging zonder beterschap voor de bevolking." De VN-Veiligheidsraad moet snel tot eensgezinde politieke maatregelen komen, luidt het. "Concreet kan men de activa bevriezen van president Assad en anderen die er op brutale wijze de mensenrechten schenden, een wapenembargo afdwingen, verdachten voor het Internationaal Strafhof dagen en een sterk mandaat geven aan VN-waarnemers zodat zij wantoestanden kunnen registreren", zegt Moeskops. (Belga/TV)