Amnesty zet de situatie uiteen in een nieuw rapport over de situatie in het noorden van Syrië. Volgens Amnesty voert de radicale groepering, die banden heeft met de terreurbeweging Al Qaida, een heus schrikbewind in de gebieden die het onder haar controle heeft. ISIS staat voor de toepassing van een strikte interpretatie van de sharia (islamitische wetgeving) en pakt al wie zich daar niet naar voegt genadeloos hard aan.

Zo houdt de extremistische groepering mensen vast op grond van religieuze redenen, onder meer diefstal, seks buiten het huwelijk en roken. Maar evengoed gaat het om politieke tegenstanders die zich verzetten tegen het ISIS-regime, zowel gelinkt aan de Syrische overheid als aan de seculiere oppositie.

Kinderen folteren

Amnesty identificeerde zeven detentiecentra in de Noord-Syrische provincies Aleppo en Al-Raqqah, waar ISIS-leden gevangenen folteren en executeren. Uit de informatie van Amnesty blijkt dat niet alleen volwassenen maar ook kinderen vastgehouden worden in de meest onmenselijke omstandigheden.

De mensenrechtenorganisatie roept ISIS op de terreur tegen de Syrische bevolking te stoppen. Ze pleit er echter vooral voor dat de internationale gemeenschap in het algemeen en Golfstaten zoals Saoedi-Arabië in het bijzonder, voorkomen dat de extremistische groepering nog langer bevoorraad kan worden met wapens en geld en vrijelijk in het Syrische grensgebied met Turkije kan opereren.

Internationale jihadi's

ISIS is uitgegroeid tot een van de belangrijkste strijdende partijen in Syrië. De extremistische soennitische groepering, die vele internationale jihadi's aantrekt, komt regelmatig in conflict met andere rebellenbewegingen, zowel seculiere als islamistische. ISIS wil namelijk niet zozeer het Assad-regime omverwerpen, als wel een islamitische staat vestigen in Irak en (Noord-)Syrië. (Belga/TV)

Amnesty zet de situatie uiteen in een nieuw rapport over de situatie in het noorden van Syrië. Volgens Amnesty voert de radicale groepering, die banden heeft met de terreurbeweging Al Qaida, een heus schrikbewind in de gebieden die het onder haar controle heeft. ISIS staat voor de toepassing van een strikte interpretatie van de sharia (islamitische wetgeving) en pakt al wie zich daar niet naar voegt genadeloos hard aan.Zo houdt de extremistische groepering mensen vast op grond van religieuze redenen, onder meer diefstal, seks buiten het huwelijk en roken. Maar evengoed gaat het om politieke tegenstanders die zich verzetten tegen het ISIS-regime, zowel gelinkt aan de Syrische overheid als aan de seculiere oppositie. Amnesty identificeerde zeven detentiecentra in de Noord-Syrische provincies Aleppo en Al-Raqqah, waar ISIS-leden gevangenen folteren en executeren. Uit de informatie van Amnesty blijkt dat niet alleen volwassenen maar ook kinderen vastgehouden worden in de meest onmenselijke omstandigheden.De mensenrechtenorganisatie roept ISIS op de terreur tegen de Syrische bevolking te stoppen. Ze pleit er echter vooral voor dat de internationale gemeenschap in het algemeen en Golfstaten zoals Saoedi-Arabië in het bijzonder, voorkomen dat de extremistische groepering nog langer bevoorraad kan worden met wapens en geld en vrijelijk in het Syrische grensgebied met Turkije kan opereren.ISIS is uitgegroeid tot een van de belangrijkste strijdende partijen in Syrië. De extremistische soennitische groepering, die vele internationale jihadi's aantrekt, komt regelmatig in conflict met andere rebellenbewegingen, zowel seculiere als islamistische. ISIS wil namelijk niet zozeer het Assad-regime omverwerpen, als wel een islamitische staat vestigen in Irak en (Noord-)Syrië. (Belga/TV)