Amnesty International lijst in een nieuw rapport de wapens op die door de strijders van Islamitische Staat gebruikt worden. Het gaat in de eerste plaats om wapens die werden buitgemaakt op het Iraakse leger, bijvoorbeeld bij het plunderen van militaire voorraadkamers, maar ook verkregen door plaatselijke corruptie. Dat is de voornaamste bron van bevoorrading.

In totaal blijken ruim 20 landen betrokken bij de vervaardiging van het IS-wapenarsenaal. Naast België worden onder meer ook Rusland, China en de VS in het rapport genoemd.

'Buitenkans voor IS'

"Een slechte regelgeving, gekoppeld aan een decennialange afwezigheid van toezicht op de enorme wapenstroom naar Irak, vormden een buitenkans voor IS en andere gewapende groepen, die toegang kregen tot een ongeziene vuurkracht", zegt Patrick Wilcken van Amnesty International. IS wist ook de hand te leggen op gesofistikeerd wapentuig.

Embargo

"Het is belangrijk dat landen hun lessen trekken uit de fouten van het verleden en dringend maatregelen nemen om de verspreiding van wapens in Irak, Syrië, en andere onstabiele landen of regio's af te remmen." De mensenrechtenorganisatie pleit concreet voor "een totaal embargo op wapens voor Syrische regeringstroepen en gewapende oppositiegroepen die betrokken zijn bij oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en andere ernstige schendingen van de mensenrechten".

Tussen de invasie van Irak in 2003 en 2014 hebben de VS volgens het rapport voor ongeveer 500 miljoen dollar (460 miljoen euro) aan kleinere handwapens aan Irak geleverd.

(Belga/RR)

Amnesty International lijst in een nieuw rapport de wapens op die door de strijders van Islamitische Staat gebruikt worden. Het gaat in de eerste plaats om wapens die werden buitgemaakt op het Iraakse leger, bijvoorbeeld bij het plunderen van militaire voorraadkamers, maar ook verkregen door plaatselijke corruptie. Dat is de voornaamste bron van bevoorrading. In totaal blijken ruim 20 landen betrokken bij de vervaardiging van het IS-wapenarsenaal. Naast België worden onder meer ook Rusland, China en de VS in het rapport genoemd. "Een slechte regelgeving, gekoppeld aan een decennialange afwezigheid van toezicht op de enorme wapenstroom naar Irak, vormden een buitenkans voor IS en andere gewapende groepen, die toegang kregen tot een ongeziene vuurkracht", zegt Patrick Wilcken van Amnesty International. IS wist ook de hand te leggen op gesofistikeerd wapentuig."Het is belangrijk dat landen hun lessen trekken uit de fouten van het verleden en dringend maatregelen nemen om de verspreiding van wapens in Irak, Syrië, en andere onstabiele landen of regio's af te remmen." De mensenrechtenorganisatie pleit concreet voor "een totaal embargo op wapens voor Syrische regeringstroepen en gewapende oppositiegroepen die betrokken zijn bij oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en andere ernstige schendingen van de mensenrechten".Tussen de invasie van Irak in 2003 en 2014 hebben de VS volgens het rapport voor ongeveer 500 miljoen dollar (460 miljoen euro) aan kleinere handwapens aan Irak geleverd. (Belga/RR)