Amnesty: ‘Iran en Turkije dwingen Afghaanse vluchtelingen om terug te keren’

Afghaanse vluchtelingen in Zahedan, Iran. © Reuters

Volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International hebben de Iraanse en Turkse veiligheidstroepen sinds maart 2021 meermaals Afghanen met geweld gedwongen om terug te keren naar Afghanistan.

Daarbij zouden troepen het vuur geopend hebben op de Afghanen en hen onrechtmatig vastgehouden en gefolterd hebben vooraleer ze terug te sturen, aldus Amnesty International.

Tussen maart 2021 en mei 2022 zouden volgens de organisatie zeker 255 mensen onrechtmatig teruggestuurd zijn, zo berekende ze op basis van 74 interviews met Afghanen die werden verdreven uit Iran en Turkije. Ze spreken over ‘gewelddadige en onwettige pushbacks, van Iran terug naar Afghanistan, of van Turkije naar Iran’. De mensenrechtenorganisatie roept beide landen op om ‘onmiddellijk een einde te maken’ aan de foltering en uitwijzing van Afghanen, en ‘een veilige doorgang en toegang tot asielprocedures te garanderen voor alle Afghanen die bescherming zoeken’.

Tegelijk moet de internationale gemeenschap meer financiële en materiële steun voorzien aan landen die grote aantallen Afghanen vestigen, waaronder Iran en Turkije. Het is wel belangrijk dat die financiering ‘niet bijdraagt aan mensenrechtenschendingen’, aldus Amnesty.

Tot slot herhaalt de organisatie haar oproep aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties om een ‘onafhankelijk onderzoeks- en verantwoordingsmechanisme’ op te richten dat misdrijven analyseert in Iran, waar een straffeloosheid heerst voor ‘foltering, buitengerechtelijke executies en andere vormen van onwettig doden’, zo schrijft Amnesty International.

Op 15 augustus was het precies een jaar geleden dat de Afghaanse hoofdstad Kaboel in handen viel van de taliban, na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Sindsdien sloegen duizenden Afghanen op de vlucht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content