Amnesty publiceert over de wetsvoorstellen een rapport.

Een eerste wetsvoorstel wil de toegang tot voorbehoedsmiddelen zwaar beperken, vrijwillige sterilisatie en seksuele voorlichting verbieden en budgetten voor gezinsplanning verder ontmantelen. Met het tweede voorstel wordt trouwen op jonge leeftijd en vele bevallingen aangemoedigd. Bij tewerkstelling wordt in volgorde de voorkeur gegeven aan getrouwde mannen met kinderen, dan getrouwde mannen zonder kinderen, vervolgens getrouwde vrouwen met kinderen. Wie niet in deze categorieën valt, komt allerlaatst in aanmerking. Ook wordt echtscheiding voor vrouwen verder bemoeilijkt, terwijl het voor mannen eenvoudig blijft.

Onderhoudsplicht?

Amnesty vreest dat vrouwen zo tot "babyfabriekjes" gereduceerd zullen worden "die niet vrij mogen beslissen over hun lichaam".

Het eerste voorstel is al goed op weg om wet te worden, het tweede wordt volgende maand behandeld in het parlement. "Deze wetsvoorstellen zullen discriminatie verankeren en de rechten van vrouwen en kinderen decennia terugdraaien", aldus Hassiba Hadj Sahraoui, Amnesty's vicedirecteur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Amnesty vreest voor meer ongewenste zwangerschappen en daardoor ook gevaarlijkere, illegale abortussen. Bovendien zou daardoor ook HIV verder verspreid raken.

De wet in Iran is al heel nadelig voor vrouwen, aldus Amnesty. In tegenstelling tot wat de Iraanse overheid beweert, is volgens Amnesty discriminatie en geweld tegen vrouwen heel verspreid, en zit die discriminatie ook in de wet vervat. Zo heeft een man geen onderhoudsplicht voor een echtgenote "die haar plichten niet vervuld", bijvoorbeeld door hem seks te onthouden of door zonder toestemming het huis te verlaten.

(Belga/RR)

Amnesty publiceert over de wetsvoorstellen een rapport.Een eerste wetsvoorstel wil de toegang tot voorbehoedsmiddelen zwaar beperken, vrijwillige sterilisatie en seksuele voorlichting verbieden en budgetten voor gezinsplanning verder ontmantelen. Met het tweede voorstel wordt trouwen op jonge leeftijd en vele bevallingen aangemoedigd. Bij tewerkstelling wordt in volgorde de voorkeur gegeven aan getrouwde mannen met kinderen, dan getrouwde mannen zonder kinderen, vervolgens getrouwde vrouwen met kinderen. Wie niet in deze categorieën valt, komt allerlaatst in aanmerking. Ook wordt echtscheiding voor vrouwen verder bemoeilijkt, terwijl het voor mannen eenvoudig blijft. Amnesty vreest dat vrouwen zo tot "babyfabriekjes" gereduceerd zullen worden "die niet vrij mogen beslissen over hun lichaam". Het eerste voorstel is al goed op weg om wet te worden, het tweede wordt volgende maand behandeld in het parlement. "Deze wetsvoorstellen zullen discriminatie verankeren en de rechten van vrouwen en kinderen decennia terugdraaien", aldus Hassiba Hadj Sahraoui, Amnesty's vicedirecteur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Amnesty vreest voor meer ongewenste zwangerschappen en daardoor ook gevaarlijkere, illegale abortussen. Bovendien zou daardoor ook HIV verder verspreid raken.De wet in Iran is al heel nadelig voor vrouwen, aldus Amnesty. In tegenstelling tot wat de Iraanse overheid beweert, is volgens Amnesty discriminatie en geweld tegen vrouwen heel verspreid, en zit die discriminatie ook in de wet vervat. Zo heeft een man geen onderhoudsplicht voor een echtgenote "die haar plichten niet vervuld", bijvoorbeeld door hem seks te onthouden of door zonder toestemming het huis te verlaten. (Belga/RR)