Amnesty International: ‘Nigeriaanse leger begaat oorlogsmisdaden’

© Reuters

Het Nigeriaanse leger heeft zich in de strijd tegen de islamitische terreurorganisatie Boko Haram schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Nigeria zou zich in de strijd tegen de extrimistische militanten van Boko Haram schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Het leger van het West-Afrikaanse land ontkent de beschuldigingen van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Uit videobeelden, foto’s en getuigenissen die verzameld werden door de mensenrechtenorganisatie, blijkt dat soldaten buitengerechtelijke executies uitvoerden in de noordelijke deelstaat Borno. Het is in die regio dat Boko Haram de meeste van zijn aanvallen heeft uitgevoerd.

Een video toont hoe zestien mannen en jongens worden afgemaakt. Hun keel wordt overgesneden of ze krijgen een kogel door het hoofd gejaagd. Vervolgens dumpen mannen de lijken in een massagraf. De mannen lijken deel uit te maken van het leger of van de Civilian Joint Task Force (CJTF) die werd opgericht om het leger bij te staan in de strijd tegen Boko Haram.

‘600 executies’

‘Dit schokkend nieuw bewijsmateriaal toont weer aan welke verschrikkelijke misdaden er door beide kampen gepleegd worden’, zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘De gruwelijke beelden worden ondersteund door de vele getuigenissen die we verzameld hebben en die erop duiden dat het Nigeriaanse leger en CJTF regelmatig buitengerechtelijke executies uitvoeren’, luidt het voorts.

Volgens de mensenrechtenorganisatie werden na een aanval op Maiduguri, de hoofdstad van Borno, meer dan 600 van zulke executies uitgevoerd. Het leger ontkent de beschuldigingen.

De militairen ‘zijn zich bewust van de verplichting van het land om alle regels, voorschriften en afspraken bij alle activiteiten na te leven en zullen geen enkele vorm van schending van mensenrechten aanmoedigen of vergeven’, luidt de reactie van woordvoerder Chris Olukolade. Hij kondigde daarbij wel meteen aan dat de beschuldigingen onderzocht zullen worden. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content