Het Noord-Koreaanse regime blijft investeren in repressieve detentiekampen. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport. Volgens de mensenrechtenorganisatie vinden in de kampen regelmatig folteringen en executies plaats.

Amnesty International heeft nieuwe satellietbeelden geanalyseerd van de Noord-Koreaanse gevangenenkampen 15 en 16. Volgens de organisatie zitten in het land honderdduizenden mensen opgesloten in zulke kampen. Veel Noord-Koreanen zitten er alleen maar vast, omdat ze een familielid hebben dat een politiek misdrijf heeft begaan.

Folteringen

Uit de satellietbeelden blijkt dat de situatie er de laatste jaren zelfs op achteruit is gegaan. In strafkamp 16 zaten in 2011 naar schatting 20.000 gedetineerden. Sindsdien zijn er volgens Amnesty enkele nieuwe woonblokken bijgebouwd. In strafkamp 15 zitten zo'n 50.000 mensen opgesloten. Het aantal gevangenen zou er de voorbije jaren zijn gedaald.

De mensenrechtenorganisatie heeft in november kunnen spreken met een ex-kampbewaker van strafkamp 16. Volgens zijn getuigenis worden gedetineerden er gedwongen hun eigen graf te delven, voordat ze met een nekschot worden omgebracht. Hij beweert bovendien dat de bewakers vrouwelijke gevangenen verkrachten alvorens hen te doden.

Dwangarbeid

Op de satellietbeelden is ook economische activiteit waar te nemen in de beide kampen. Uit getuigenissen van ontsnapte bewoners blijkt dat de gedetineerden er in barre omstandigheden dwangarbeid moeten verrichten. Gevangenen die een poging doen om te vluchten, worden publiekelijk geëxecuteerd.

Noord-Korea ontkent het bestaan van de detentiekampen. Amnesty International roept het regime in Pyongyang ertoe op om de kampen te sluiten. De organisatie heeft haar rapport overgemaakt aan de VN-commissie voor de mensenrechten. (YD)

Het Noord-Koreaanse regime blijft investeren in repressieve detentiekampen. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport. Volgens de mensenrechtenorganisatie vinden in de kampen regelmatig folteringen en executies plaats.Amnesty International heeft nieuwe satellietbeelden geanalyseerd van de Noord-Koreaanse gevangenenkampen 15 en 16. Volgens de organisatie zitten in het land honderdduizenden mensen opgesloten in zulke kampen. Veel Noord-Koreanen zitten er alleen maar vast, omdat ze een familielid hebben dat een politiek misdrijf heeft begaan.Uit de satellietbeelden blijkt dat de situatie er de laatste jaren zelfs op achteruit is gegaan. In strafkamp 16 zaten in 2011 naar schatting 20.000 gedetineerden. Sindsdien zijn er volgens Amnesty enkele nieuwe woonblokken bijgebouwd. In strafkamp 15 zitten zo'n 50.000 mensen opgesloten. Het aantal gevangenen zou er de voorbije jaren zijn gedaald.De mensenrechtenorganisatie heeft in november kunnen spreken met een ex-kampbewaker van strafkamp 16. Volgens zijn getuigenis worden gedetineerden er gedwongen hun eigen graf te delven, voordat ze met een nekschot worden omgebracht. Hij beweert bovendien dat de bewakers vrouwelijke gevangenen verkrachten alvorens hen te doden.Op de satellietbeelden is ook economische activiteit waar te nemen in de beide kampen. Uit getuigenissen van ontsnapte bewoners blijkt dat de gedetineerden er in barre omstandigheden dwangarbeid moeten verrichten. Gevangenen die een poging doen om te vluchten, worden publiekelijk geëxecuteerd.Noord-Korea ontkent het bestaan van de detentiekampen. Amnesty International roept het regime in Pyongyang ertoe op om de kampen te sluiten. De organisatie heeft haar rapport overgemaakt aan de VN-commissie voor de mensenrechten. (YD)