'Minder dan twee jaar nadat de wereld met verontwaardiging heeft gereageerd op de massale wreedheden die werden begaan tegen de Rohingya-bevolking, maakt het leger van Myanmar zich opnieuw schuldig aan misdaden tegen etnische groepen in Rakhine', zegt Nicholas Bequelin, regionaal directeur voor Oost- en Zuid-Oost-Azië van Amnesty International.

De rebellengroep Arakan Army (AA) uit Rakhine had op 4 januari aanvallen uitgevoerd op politieposten waardoor 13 agenten om het leven kwamen. Daarop heeft de Myanmarese regering gereageerd met een bevel aan het leger om de AA te 'verpletteren' met militaire acties. 'De militaire operaties in Rakhine tonen een roekeloos en onverantwoordelijk leger dat burgers terroriseert en doelbewust schendingen van de mensenrechten pleegt', aldus Bequelin.

Hoewel sinds de laatste uitbarsting van geweld meer dan 30.000 mensen zijn ontheemd, hebben de Myanmarese autoriteiten de humanitaire toegang tot de conflictzones geblokkeerd. 'Burgers in Rakhine betalen de zwaarste prijs voor de militaire aanvallen en de gevolgen ervan, maar de regering kiest ervoor om te blijven zwijgen over deze uit de hand lopende crisis', besluit Bequelin.

Amnesty International pleit in het rapport voor meer internationale druk op de regering in Myanmar, onder meer van de VN-Veiligheidsraad, die werd opgericht 'om precies op dergelijke situaties te reageren'.

'Minder dan twee jaar nadat de wereld met verontwaardiging heeft gereageerd op de massale wreedheden die werden begaan tegen de Rohingya-bevolking, maakt het leger van Myanmar zich opnieuw schuldig aan misdaden tegen etnische groepen in Rakhine', zegt Nicholas Bequelin, regionaal directeur voor Oost- en Zuid-Oost-Azië van Amnesty International. De rebellengroep Arakan Army (AA) uit Rakhine had op 4 januari aanvallen uitgevoerd op politieposten waardoor 13 agenten om het leven kwamen. Daarop heeft de Myanmarese regering gereageerd met een bevel aan het leger om de AA te 'verpletteren' met militaire acties. 'De militaire operaties in Rakhine tonen een roekeloos en onverantwoordelijk leger dat burgers terroriseert en doelbewust schendingen van de mensenrechten pleegt', aldus Bequelin. Hoewel sinds de laatste uitbarsting van geweld meer dan 30.000 mensen zijn ontheemd, hebben de Myanmarese autoriteiten de humanitaire toegang tot de conflictzones geblokkeerd. 'Burgers in Rakhine betalen de zwaarste prijs voor de militaire aanvallen en de gevolgen ervan, maar de regering kiest ervoor om te blijven zwijgen over deze uit de hand lopende crisis', besluit Bequelin. Amnesty International pleit in het rapport voor meer internationale druk op de regering in Myanmar, onder meer van de VN-Veiligheidsraad, die werd opgericht 'om precies op dergelijke situaties te reageren'.