Terwijl de oorlog met Israël er in juli en augustus woedde, begon Hamas volgens een Amnesty-rapport "een brutale campagne met ontvoeringen, marteling en misdaden tegen Palestijnen die van 'collaboratie met Israël' waren beschuldigd". Volgens het rapport werden minstens 23 Palestijnen wederrechtelijk geëxecuteerd, terwijl tientallen anderen gearresteerd of gemarteld werden. Amnesty illustreert het rapport met foto's.

"Het is gruwelijk dat, terwijl de krijgsmacht van Israël zware menselijke en materiële verliezen toebracht aan het volk van Gaza, de ordemacht van Hamas van de situatie profiteerde om zonder mededogen rekeningen te vereffenen, met moorden en andere ernstige mensenrechtenschendingen".

"Geen enkele persoon werd ter verantwoording geroepen voor de misdaden van Hamas tegen Palestijnen gedurende het conflict van 2014, wat erop wijst dat deze misdaden in opdracht of met goedkeuring van de autoriteiten gebeurden".

'Angst zaaien'

Volgens Philip Luther, directeur van Amnesty voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, gaf Hamas de veiligheidsdiensten de vrije teugel om "in de chaos van het conflict afschuwelijk misbruik uit te voeren, inclusief tegen mensen in gevangenschap. Deze huiveringwekkende daden, waarvan sommige oorlogsmisdaden zijn, waren bedoeld als wraak of om angst te zaaien in de Gazastrook."

Zo werd een gewezen politieman van de Palestijnse autoriteit, die in 2009 tot 15 jaar was veroordeeld wegens "collaboratie met Israël" uit zijn gevangenis gehaald. "Zijn armen en benen werden gebroken... Zijn lichaam was doorzeefd met 30 kogels". Het lichaam vertoonde ook messteken en -sneden.

Op 22 augustus werden 17 mensen zonder proces geëxecuteerd, nadat bij een Israëlisch bombardement drie Hamaskaderleden om het leven waren gekomen. 11 van de 17 werden uit een gevangenis gehaald, waar ze nog op het einde van hun proces wachtten, ofwel in eerste aanleg, ofwel in beroep.

'De schuld van Israël'

In een telefonisch gesprek met The New York Times wijst Mushir al-Masri, woordvoerder van Hamas, de beschuldigingen van de hand. Volgens hem zijn de misbruiken en de moorden de schuld van Israël, dat een "toestand van chaos" had gecreëerd waarin Hamas niet langer de orde kon handhaven. "Het rapport van Amnesty moet preciezer zijn. Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor het doden van collaborateurs niet opgeëist. Er was een persbulletin van een groep van Palestijnse verzetsfracties. Hamas maakte er geen deel van uit."

In een eerder rapport heeft Amnesty ook zwaar uitgehaald naar Israël, en de "hardvochtige onverschilligheid" bij luchtaanvallen die vele burgers doodden.

In de oorlog tussen Israël en Hamas zijn 2.200 Palestijnen gestorven, in meerderheid burgers, en 73 Israëli's, 67 van hen soldaten.

(RR)

Terwijl de oorlog met Israël er in juli en augustus woedde, begon Hamas volgens een Amnesty-rapport "een brutale campagne met ontvoeringen, marteling en misdaden tegen Palestijnen die van 'collaboratie met Israël' waren beschuldigd". Volgens het rapport werden minstens 23 Palestijnen wederrechtelijk geëxecuteerd, terwijl tientallen anderen gearresteerd of gemarteld werden. Amnesty illustreert het rapport met foto's."Het is gruwelijk dat, terwijl de krijgsmacht van Israël zware menselijke en materiële verliezen toebracht aan het volk van Gaza, de ordemacht van Hamas van de situatie profiteerde om zonder mededogen rekeningen te vereffenen, met moorden en andere ernstige mensenrechtenschendingen"."Geen enkele persoon werd ter verantwoording geroepen voor de misdaden van Hamas tegen Palestijnen gedurende het conflict van 2014, wat erop wijst dat deze misdaden in opdracht of met goedkeuring van de autoriteiten gebeurden".Volgens Philip Luther, directeur van Amnesty voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, gaf Hamas de veiligheidsdiensten de vrije teugel om "in de chaos van het conflict afschuwelijk misbruik uit te voeren, inclusief tegen mensen in gevangenschap. Deze huiveringwekkende daden, waarvan sommige oorlogsmisdaden zijn, waren bedoeld als wraak of om angst te zaaien in de Gazastrook."Zo werd een gewezen politieman van de Palestijnse autoriteit, die in 2009 tot 15 jaar was veroordeeld wegens "collaboratie met Israël" uit zijn gevangenis gehaald. "Zijn armen en benen werden gebroken... Zijn lichaam was doorzeefd met 30 kogels". Het lichaam vertoonde ook messteken en -sneden.Op 22 augustus werden 17 mensen zonder proces geëxecuteerd, nadat bij een Israëlisch bombardement drie Hamaskaderleden om het leven waren gekomen. 11 van de 17 werden uit een gevangenis gehaald, waar ze nog op het einde van hun proces wachtten, ofwel in eerste aanleg, ofwel in beroep.In een telefonisch gesprek met The New York Times wijst Mushir al-Masri, woordvoerder van Hamas, de beschuldigingen van de hand. Volgens hem zijn de misbruiken en de moorden de schuld van Israël, dat een "toestand van chaos" had gecreëerd waarin Hamas niet langer de orde kon handhaven. "Het rapport van Amnesty moet preciezer zijn. Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor het doden van collaborateurs niet opgeëist. Er was een persbulletin van een groep van Palestijnse verzetsfracties. Hamas maakte er geen deel van uit."In een eerder rapport heeft Amnesty ook zwaar uitgehaald naar Israël, en de "hardvochtige onverschilligheid" bij luchtaanvallen die vele burgers doodden.In de oorlog tussen Israël en Hamas zijn 2.200 Palestijnen gestorven, in meerderheid burgers, en 73 Israëli's, 67 van hen soldaten.(RR)