Het 90 pagina's tellende rapport "'Our job is to shoot, slaughter and kill': Boko Haram's reign of terror" verschijnt op de eerste verjaardag van de ontvoering van naar schatting tussen 220 en 270 schoolmeisjes, die een jaar geleden internationaal deining veroorzaakte. In het rapport documenteert Amnesty International de misdaden die de terreurgroep vanaf begin vorig jaar tot nu heeft gepleegd.

Het document is gebaseerd op 200 getuigenissen, waaronder die van 28 ontvoerde vrouwen. Daaruit blijkt dat Boko Haram in die periode meer dan 300 raids heeft uitgevoerd tegen burgers in het noordoosten van Nigeria en minstens 5.500 burgers heeft gedood.

"De bewijzen die in dit schokkende rapport voorgesteld worden, tonen de schaal en de ontaarding van de methodes van Boko Haram aan", zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van AI. "Mannen en vrouwen, jongens en meisjes, christenen en moslims zijn vermoord, ontvoerd en ontmenselijkt tijdens het schrikbewind van Boko Haram dat miljoenen mensen heeft getroffen."

Vernielde stad

Amnesty International toont in het rapport ook nieuwe satellietbeelden die de verwoesting weergeven die de terreurgroep veroorzaakt. Uit die beelden blijkt bijvoorbeeld dat Boko Haram-strijders bij hun terugtrekking uit de stad Bama minstens 5.900 gebouwen, ongeveer 70 procent van de stad, vernield hebben.

Door de machtswissel na de Nigeriaanse verkiezingen eind maart ziet AI een kans om Boko Haram effectiever te bestrijden. "Verdere moorden moeten voorkomen worden en zij die schuldig zijn aan dit afschuwelijke lijden, moeten voor het gerecht gebracht worden", besluit Shetty.

(Belga/RR)

Het 90 pagina's tellende rapport "'Our job is to shoot, slaughter and kill': Boko Haram's reign of terror" verschijnt op de eerste verjaardag van de ontvoering van naar schatting tussen 220 en 270 schoolmeisjes, die een jaar geleden internationaal deining veroorzaakte. In het rapport documenteert Amnesty International de misdaden die de terreurgroep vanaf begin vorig jaar tot nu heeft gepleegd. Het document is gebaseerd op 200 getuigenissen, waaronder die van 28 ontvoerde vrouwen. Daaruit blijkt dat Boko Haram in die periode meer dan 300 raids heeft uitgevoerd tegen burgers in het noordoosten van Nigeria en minstens 5.500 burgers heeft gedood. "De bewijzen die in dit schokkende rapport voorgesteld worden, tonen de schaal en de ontaarding van de methodes van Boko Haram aan", zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van AI. "Mannen en vrouwen, jongens en meisjes, christenen en moslims zijn vermoord, ontvoerd en ontmenselijkt tijdens het schrikbewind van Boko Haram dat miljoenen mensen heeft getroffen." Amnesty International toont in het rapport ook nieuwe satellietbeelden die de verwoesting weergeven die de terreurgroep veroorzaakt. Uit die beelden blijkt bijvoorbeeld dat Boko Haram-strijders bij hun terugtrekking uit de stad Bama minstens 5.900 gebouwen, ongeveer 70 procent van de stad, vernield hebben. Door de machtswissel na de Nigeriaanse verkiezingen eind maart ziet AI een kans om Boko Haram effectiever te bestrijden. "Verdere moorden moeten voorkomen worden en zij die schuldig zijn aan dit afschuwelijke lijden, moeten voor het gerecht gebracht worden", besluit Shetty. (Belga/RR)