Volgens Amnesty International stevent de 15 maand oude opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad af op een burgeroorlog.

De organisatie beschrijft in een 70 pagina's tellend rapport dat het regime in sommige gebieden georganiseerde vernielingen aanricht, burgers foltert of doodt, veestapels doodschiet en gewassen en huizen in brand steekt.

Amnesty sprak tussen april en mei met meer dan 200 inwoners van 23 Syrische steden en dorpen in de provincies Aleppo en Idlib.

Eerder gaf de VN-vicesecretaris-generaal voor Vredeshandhavende Operaties, Hervé Ladsous, als eerste topambtenaar van de VN ook al toe dat de huidige toestand in Syrië als een 'burgeroorlog' te omschrijven valt.

Misdaden tegen de mensheid

De Syrische autoriteiten beweren dat ze door het buitenland gesteunde 'terroristen' bestrijden. Maar getuigen zeggen in het Amnesty-rapport dat de meeste mensen die gedood werden niets met het verzet tegen het regime van Assad te maken hebben.

Het rapport biedt volgens Amnesty 'bijkomend bewijs dat opzettelijke en onwettige slachtpartijen deel uitmaken van een wijdverspreide en systematische aanval tegen de burgerbevolking, die op een georganiseerde manier wordt uitgevoerd als onderdeel van het regeringsbeleid en daarom als misdaden tegen de mensheid kunnen worden gezien.'

Amnesty International herhaalde haar oproep aan de VN-Veiligheidsraad om Syrië naar het internationaal Strafhof door te verwijzen en een wapenembargo tegen het land in te stellen.

Rusland vs. VS

De beweringen van Amnesty komen er op een moment dat het tweestrijd tussen Rusland en de Verenigde Staten over de export van wapens naar Syrië steeds intenser wordt.

Zo beschuldigt de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, de VS wapens te leveren aan de Syrische rebellen.

Eerder wees zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton Rusland al met de vinger omdat Rusland aanvalshelikopters aan de regering in Damascus zou leveren. Dat Rusland wapens levert aan Syrië, ontkende Lavrov niet. Moskou "schendt hierbij geen enkele internationale wet" en het wapentuig is "defensief".

Het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan is er tot nog toe niet in geslaagd om een einde te maken aan het Syrische bloedbad dat al aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost. (TE)

Volgens Amnesty International stevent de 15 maand oude opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad af op een burgeroorlog. De organisatie beschrijft in een 70 pagina's tellend rapport dat het regime in sommige gebieden georganiseerde vernielingen aanricht, burgers foltert of doodt, veestapels doodschiet en gewassen en huizen in brand steekt. Amnesty sprak tussen april en mei met meer dan 200 inwoners van 23 Syrische steden en dorpen in de provincies Aleppo en Idlib. Eerder gaf de VN-vicesecretaris-generaal voor Vredeshandhavende Operaties, Hervé Ladsous, als eerste topambtenaar van de VN ook al toe dat de huidige toestand in Syrië als een 'burgeroorlog' te omschrijven valt. Misdaden tegen de mensheid De Syrische autoriteiten beweren dat ze door het buitenland gesteunde 'terroristen' bestrijden. Maar getuigen zeggen in het Amnesty-rapport dat de meeste mensen die gedood werden niets met het verzet tegen het regime van Assad te maken hebben. Het rapport biedt volgens Amnesty 'bijkomend bewijs dat opzettelijke en onwettige slachtpartijen deel uitmaken van een wijdverspreide en systematische aanval tegen de burgerbevolking, die op een georganiseerde manier wordt uitgevoerd als onderdeel van het regeringsbeleid en daarom als misdaden tegen de mensheid kunnen worden gezien.' Amnesty International herhaalde haar oproep aan de VN-Veiligheidsraad om Syrië naar het internationaal Strafhof door te verwijzen en een wapenembargo tegen het land in te stellen. Rusland vs. VS De beweringen van Amnesty komen er op een moment dat het tweestrijd tussen Rusland en de Verenigde Staten over de export van wapens naar Syrië steeds intenser wordt. Zo beschuldigt de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, de VS wapens te leveren aan de Syrische rebellen. Eerder wees zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton Rusland al met de vinger omdat Rusland aanvalshelikopters aan de regering in Damascus zou leveren. Dat Rusland wapens levert aan Syrië, ontkende Lavrov niet. Moskou "schendt hierbij geen enkele internationale wet" en het wapentuig is "defensief". Het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan is er tot nog toe niet in geslaagd om een einde te maken aan het Syrische bloedbad dat al aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost. (TE)